Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskas plastverktyg ska skona händer på dialysen

Publicerad: 11 februari 2009, 14:30

Ett litet verktyg framtaget av en sjuksköterska är tänkt att skona dialyssjuksköterskors händer.


Många dialyssjukköterskor som kopplar ihop slangar till dialysapparaterna får ont i händerna. Det är ett problem som Arbetsmiljöverket nyligen blivit medvetet om, se Dagens Medicin nr 5/09.

Henrik Fahlander, i dag sjuksköterska vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, säger att han har en lösning.

– Ja, jag har, tillsammans med innovationsavdelningen på Danderyds sjukhus, uppfunnit ett litet verktyg som är anpassat till de anslutningar och kopplingar som finns på dialysmaskinerna. Dessutom finns en sprättfunktion som gör det enkelt att sprätta upp paketen med dialysmaterial.

Har du själv problem med händerna?

– Jag har haft en hel del besvär med en handled efter att jag jobbat elva år med dialys. Besvären försvann då jag bytte arbete för en tid sedan.

Har verktyget fått någon spridning inom sjukvården?

– Nja, inte som tänkt kanske. Till en början användes det flitigt, sedan gick man successivt över till handkraft igen. Företaget som köpte verktyget delade ut det till avdelningar som de levererade material till.

Inte ens på Danderyd, där verktyget togs fram, används det, varför?

– Jag vet inte. De stressiga stetidpunkterna på dialysen är då maskinerna ska förberedas för nästa omgång patienter. Då faller man lätt in i den invanda handvridningen Det är först när det gör ont som man minns verktyget.

Har du fler idéer?

– Om vi skulle få en ny beställning på verktyget så skulle jag vilja att det gjordes i hårdare plast. Nu är det lite för mjukt för att sprättfunktionen ska hålla.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev