torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskebrist på barnröntgen i Solna

Publicerad: 13 augusti 2009, 08:46

Endast två eller tre sjuksköterskor, mot normalt tio, arbetade på barnröntgen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna i förra veckan.


Under sommaren har bemanningen dragits ned till fyra röntgensjuksköterskor på avdelningen. Läget förvärrades i förra veckan då endast två eller tre sjuksköterskor var i tjänst. En situation som var ohållbar, enligt Eva Håkansson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Det var ju jättestressigt. Det blev köer i väntrummet. Det var akuta och tidsbokade patienter. Man fick boka om. På neonatalen till exempel fick ett barn vänta fyra timmar på en undersökning och det är inte acceptabelt, säger hon till Sveriges Radio Stockholm.

Chefsjuksköterskan blev tvungen att hoppa in och ta hand om tidsbokningen.

– Jag tycker att man skulle ha tvingat folk. Det kan ju jag tycka fackligt låter konstigt. Men man kunde åtminstone ha erbjudit folk extra övertidspass eller någonting, men man valde att gå underbemannade i stället, säger Eva Håkansson till Sveriges Radio Stockholm.

Efter att huvudskyddsombudet ingripit är läget nu bättre på barnakuten. I stort har vården på Karolinska universitetssjukhuset fungerat bättre än tidigare somrar, enligt både sjukhusledningen och Vårdförbundet. Onkologen och neurokirurgen har däremot haft många svårt sjuka patienter.

Enligt Stefan Engqvist, chefsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, genmför man nu en noggrann utvärdering.

– Vi gör det både på ett övergripande vis där vi tittar på beläggningssiffror, överbeläggningar och tillgängliga platser. Men vi kommer också, och det gör vi alltid, att titta på de enheter som haft särskilda problem, ha dialog med verksamheterna och försöka göra det bättre nästa år, säger han till Sveriges Radio Stockholm.

Eva Håkansson påpekar att problemen inte bara beror på överbeläggningar utan att även vårdtyngden spelar in.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev