tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskebrist på vuxenpsyk

Publicerad: 16 juni 2014, 08:31

Bristen på fast personal leder till att sjuksköterskorna på avdelningar för vuxenpsykiatri mår psykiskt dåligt, uppger Vårdförbundet, som nu gör en anmälan till Arbetsmiljöverket.


I ett års tid har ordinarie sjuksköterskor fattats på allmänpsykiatrins slutenvårdsavdelningar och akuten i Malmö, skriver Vårdfokus. På en av avdelningarna finns det bara en ordinarie sjuksköterska, och på en annan är hälften av sjuksköterskorna ordinarie. I stället bemannas avdelningarna med vikarier och personal från andra avdelningar som tas in på övertid, uppger tidningen.

Den icke-ordinarie personalen känner inte till patienterna, och de ordinarie sjuksköterskorna måste på grund av bristen ta ett större ansvar och får svårt att hinna utföra alla arbetsuppgifter i tid. Enligt Vårdfokus leder den höga arbetsbelastningen även till oro bland många av sjuksköterskorna.

Vårdförbundet gör nu en anmälan till Arbetsmiljöverket och kräver att det ska finnas minst två sjuksköterskor på varje pass på avdelningarna och minst tre dygnet runt på akuten. Förbundet kräver även ett stopp för överinläggningar på permissionsplatser och vill att det ska ske en kartläggning av den fysiska och psykiska hälsan bland chefer och medarbetare.

I morgon, tisdag, ska Vårdförbundets skyddsombud möta arbetsgivaren.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev