Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskestudenter nobbar jobb med dålig ingångslön

Publicerad: 29 februari 2008, 10:30

Avgångsstudenterna vid samtliga fyra sjuksköterske- utbildningar i Stockholm tänker tacka nej till jobb med mindre än 20 000 kronor i ingångslön.


På onsdag, den 5 mars, vill de sjuksköterskestudenter som till sommaren examineras från Röda Korsets högskola, Sophiahemmet högskola, Ersta högskola och Karolinska institutet träffa sjukhuschefer i Stockholmsområdet för att diskutera sina ingångslöner.

Det gemensamma kravet från avgångsstudenterna är minst 20 000 kronor i ingångslön, mot de 19 100–19 500 kronor som i dag oftast erbjuds vid de stora sjukhusen i Stockholm.

– Vi kände att vi behövde organisera oss och förmedla till landstinget att vi tycker att ingångslönerna är orimliga, vi ställer inte upp på detta, säger Linda Söderkvist, sjuksköterskestudent vid Röda Korsets högskola och en av dem som står bakom uppropet.

Främst är det representanter för akutsjukhusen som studenterna vänder sig till.

– Vi misstänker att de har en kartellbildning. Vi har i princip en prislapp i pannan när vi kommer, oavsett om  man jobbat tio år som undersköterska eller inte jobbat alls, säger Linda Söderkvist.

Just nu söker avgångsstudenterna jobb för fullt och många har redan tackat nej till jobberbjudanden med för låg lön, berättar hon.

– Vi håller mejlkontakt med varandra och så fort någon tackat nej till ett jobb så mejlas det ut.

Linda Söderkvist tror att de blivande sjuksköterskorna kommer att hålla fast vid sina lönekrav även när examensdagen närmar sig.

– Det finns gott om jobb för sjuksköterskor och de stora pensionsavgångarna har börjat. Vi vet att vi behövs, så jag är inte orolig för att vi inte ska få jobb. Många av oss jobbar ju som undersköterskor i dag, så att fortsätta med det över sommaren är också ett alternativ.

Målet på sikt är en ingångslön på 25 000 kronor, men representanter för de fyra olika utbildningarna enades om 20 000 kronor som en miniminivå, förklarar hon.

– Vi insåg att vi inte kommer att komma upp i 25 000 kronor i ingångslön till sommaren, så då kanske inte folk hade ställt sig bakom detta. Därför enades vi om 20 000 kronor som en första etapp. Men vi vill betona att det absolut inte är en nivå vi är nöjda med.

Än så länge har intresset för nästa veckas möte inte varit det studenterna hoppats på, konstaterar Linda Söderkvist.

– Vi har fått svar från S:t Göran, som inte kommer och från några politiker som inte kommer, i övrigt har vi inte fått så många svar.

Men hon tror ändå att studenternas lönekrav kommer att få genomslag.

– Det är jag övertygad om, eftersom vi är så många.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev