Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor är löneracets vinnare

Publicerad: 2 oktober 2018, 09:25

Mellan 2014 och 2017 ökade den genomsnittliga grundlönen för grundutbildade sjuksköterskor med 5,6 procent. Det är den största löneökningen bland 383 undersökta yrken.

Foto: Thinkstock

Grundutbildade sjuksköterskor har fått de största lönepåslagen av alla jämförda yrken sedan 2014. Det visar en rapport från statliga Medlingsinstitutet.


Mellan 2014 och 2017 ökade den genomsnittliga grundlönen för grundutbildade sjuksköterskor med 5,6 procent. I reda pengar motsvarar det nära 5 000 kronor mer i plånboken, vilket är den största löneökningen bland 383 undersökta yrken i rapporten.

För specialistläkare har grundlönen under motsvarande år ökat med 2,0 procent. Läkarna kan dock trösta sig med att de tjänar mer än dubbelt så mycket som en sjuksköterska.

Genomsnittslönen för en grundutbildad sjuksköterska låg i fjol på strax under 35 000 kronor, vilket kan jämföras med nära 74 000 kronor i månaden för en specialistläkare.

I rapporten har Medlingsinstitutet också tittat på en grupp specialistsjuksköterskor, nämligen geriatriksjuksköterskor. Den gruppen har fått cirka 3 400 kronor mer i plånboken på tre år, och tjänade förra året cirka 34 000 kronor varje månad.

– Personalbrist och olika lönesatsningar på enskilda yrken är två av de faktorer som ligger bakom att flera yrken höjt sin genomsnittslön mer än andra, säger Petter Hällberg, nationalekonom och statistiker på Medlingsinstitutet, i en kommentar till siffrorna på myndighetens webbplats.

Rapporten bygger på ett uppdrag från regeringen i vilken Medlingsinstitutet har kartlagt löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. En slutsats är de senaste årens lönesatsningar har gynnat kvinnligt dominerade yrken som bland annat sjuksköterskor.

Relaterat material

Bäst lön i hemsjukvården

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev