Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor behöver inte be om lov för att ta tempen

Publicerad: 16 februari 2009, 10:48

Sjuksköterskorna i Danmark behöver inte en läkares tillstånd för att lägga ut en kateter. Det är Danskt sjuksköterskeråd som har missförstått det nya förslaget, hävdar Sundhedsstyrelsen.


Avsikten med förslaget är att läkarna ska kunna delegera fler uppgifter till sjuksköterskor och vårdpersonal förklarar Anne Mette Dons, enhetschef vid Sundhedsstyrelsen, för danska Dagens Medicin.

Det är definitionen av ett operativt ingrepp som har lett till missförståndet. Enligt den är det ett operativt ingrepp att gå igenom hud eller vävnad och införa apparatur i naturliga kroppsöppningar.

Anne Mette Dons är överraskad över att fackförbundet Danskt sjuksköterskeråd har tolkat det som att sjuksköterskor måste be om lov för att till exempel göra pricktest.

– Detta om att det endast är läkare som får genomföra operativa ingrepp har stått där i evighet. Det förvånar mig att Danskt sjuksköterskeråd reagerar på det nu. Jag kan undra varför de inte redan känner till gällande regler, säger hon.

Anne Mette Dons vill ändå diskutera förslagets formulering vid ett möte i nästa vecka eftersom hon inte vill att det ska bli några missförstånd.

Connie Kruckow, ordförande i Danskt sjuksköterskeråd, tycker att Anne Mette Dons uttalande, att det är gammalt innehåll med ny formulering, visar på essensen i problematiken kring sjuksköterskornas ansvarsområden.

– Det är problemet, att de bygger vidare på gamla regler i stället för att förhålla sig till den verklighet som vi lever i. Utvecklingen av utbildningen har lett till att sjuksköterskor har kompetens till väldigt mycket, säger hon till tidningen.

Andrea Björkman

Relaterat material

Läkares tillstånd krävs för temperaturtagning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev