Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor bland de mest stressade

Publicerad: 2 mars 2012, 10:27

En ny rapport från TCO visar att sjuksköterskor hör till de yrkesgrupper som är mest stressade.


Svenska Dagbladet tog i förväg del av den på fredagen publicerade rapporten Stressbarometern från TCO. I den säger 36 procent av de vårdanställda att de har legat vakna på grund av tankar om jobbet. Den psykiska stressen och arbetsbelastningen upplevs som de värsta problemen i jobbet.

Närmare hälften av de vårdanställda säger att de brukar dra in på luncherna eller ta med sig jobb hem. Lika många är ibland för trötta för att umgås socialt på fritiden. 32 procent upplever inte att de får uppmuntran av sin chef och nästan 25 procent saknar tydliga krav som går att uppfylla, enligt rapporten.

Att stress och hög belastning gör att sjuksköterskor inte orkar jobba heltid fram till pension har länge varit en av Vårdförbundets huvudfrågor. En ny undersökning som förbundet gjort har visat att var femte heltidsanställd gått ned på deltid, ofta för att få mer tid för familjen och för att klara arbetsbelastningen.

Det är påfallande ofta bland de yngre medlemmarna det sker. Nästan 40 procent av dem som är under 29 år svarade att det tunga jobbet gjorde att de gått ned i tid. En av dem är Ida Kiellander som fick sin första tjänst, på Södersjukhuset i Stockholm, för bara ett år sedan, men som redan valt att jobba 80 procent.

– Det är viktigare för mig att må bra än att få mer i lön. Jag ville få mer fritid och kände att det inte räckte med en ledig dag i veckan för att återhämta mig, säger hon till Svenska Dagbladet.

Undersökningen i pdf-format

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev