Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor erbjöds sämre lön efter specialistutbildning

Publicerad: 24 mars 2009, 12:54

Sjuksköterskor erbjöds sämre lön efter specialistutbildning

Dåliga löner och arbetsvillkor gör att Landstinget Kronoberg har akut brist på specialistsjuksköterskor. Nu utlovas förbättringar.


Landstinget Kronoberg har akut brist på specialistsjuksköterskor inom flera olika verksamheter. En förklaring är de dåliga villkoren. Enligt Vårdförbundet förekommer det att sjuksköterskor erbjuds sämre lön efter sin vidareutbildning än vad de hade före den.

– De signaler vi har fått är att vissa har sagt nej till den nya tjänsten och gått tillbaka till sin gamla sjukskötersketjänst. Eller så har man helt enkelt bestämt sig för att flytta härifrån, säger Gisela Bertilsson, ordförande för Vårförbundets lokala avdelning, till Sveriges Radio Kronoberg.

Nu lovar landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (m) att se över frågan.

– Min inställning och landstingets inställning är att vidareutbildning ska betala sig. Om det är så att specialistsjuksköterskor får lägre lön efter utbildning så är det fel, säger hon till radion.

En annan tänkbar förändring som diskuteras inom landstingsledningen är att låta fler sjuksköterskor vidareutbilda sig på betald arbetstid.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev