Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor föreslås <BR>arbeta varannan helg

Publicerad: 4 februari 2009, 09:52

Oacceptabelt. Det anser Vårdförbundet om tjänstgöring varannan helg och fasta scheman på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, i Göteborg.


Åtgärderna presenterades som ett förslag av sjukhusledningen för Vårdförbundet och Kommunal under ett möte onsdagen den 28 januari. Schemaläggningen är en konsekvens av att mellan tre och fyra tjänster ska bort på varje vårdavdelning.

– Jag tror att det kommer att bli ett ramaskri bland våra 5 000 medlemmar på SU som berörs, säger Vårdförbundets ordförande i Västra Götalandsregionen, Sineva Ribeiro.

I dag jobbar sjuksköterskorna vid SU två helger av fem. Enligt den nya, föreslagna schemaläggningen kommer de flesta heltidsanställda i stället att jobba varannan helg.

– Man kan klara sig bättre undan om man jobbar på en avdelning med flera deltidsanställda, så att fler delar på helgbemanningen, förklarar Marita Tenggren, Vårdförbundets ordförande vid SU.

När hon började på SU 1975 jobbade sjuksköterskorna generellt varannan helg. Hon beskriver dagens system som en stor lättnad:

– Jag tycker att det här är oerhört tragiskt att man går tillbaka till att jobba varannan helg. Man kan tycka att det inte är sådan stor skillnad, men det är det, kan jag säga.

Sineva Ribeiro anser att patient-säkerheten är i fara av den nya schemaläggningen. Personalen kommer inte att räcka till för att täcka upp vårdbehovet för patienterna, tycker hon. Dessutom tar den nya, stelare schemaläggningen inte tillräcklig hänsyn till att olika kompetens behövs under olika perioder, enligt Sineva Ribeiro.

Gäller även undersköterskor

Ann-Christine Andersson, kommunikationsdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, framhåller att inga beslut har fattats och att facken har fått minst en månad på sig att resonera kring ledningens förslag. Hon framhåller även bakgrunden, det ekonomiska läget, och säger att förslaget är bättre än att stänga ned vårdplatser eller säga upp personal.

Finns det några alternativa förslag?

– Det här är en inledande samverkan, säger Ann-Christine Andersson.
Schemaförslaget gäller även under­sköterskor och övriga grupper inom Kommunal.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev