Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjuksköterskor från Norge lockas av jobb i Värmland

Publicerad: 5 november 2008, 13:18

Landstinget i Värmland har svårt att rekrytera röntgensjuksköterskor. Därför har landstinget nu valt att utlandsrekrytera – från Norge.


Varje år ansöker ungefär 1 400 svenska sjuksköterskor om norsk legitimation, se Dagens Medicin nr 35/07.

Men till Centralsjukhuset i Karlstad kommer gärna nyutexaminerade norska sjuksköterskor och jobbar – trots längre arbetsdagar och sämre lön än i Norge. Anledningen är att arbetsmarknaden är bättre i Sverige.

Enligt Inger Helsing, röntgensjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad, är det svårt att locka svenska röntgensjuksköterskor till Värmland. På grund av kommande pensionsavgångar behöver sjukhuset nyrekrytera. Därför marknadsför det sig nu på norska utbildningar till röntgensjuksköterska.

– Det kändes som en självklar lösning. Tack vare vår rekrytering är det många sökande till våra tjänster. Vi har bara god erfarenhet av de sjuksköterskor som kommer hit från Norge, säger Inger Helsing.

En av de sex norska sjuksköterskor som arbetar på Centralsjukhuset är Sunniva Bang Jakobsen. Hon tog sin examen i Norge i våras och har arbetat på sjukhuset sedan den 18 augusti.

– Många av dem som gick på min utbildning jobbar nu utomlands. Många söker sig till Sverige. Jag såg att de sökte röntgensjuksköterskor här så då valde jag att flytta, säger hon.

”Billigare att leva här”
I snitt stannar de norska sjuksköterskorna i ett till två år i Sverige. Sunniva Bang Jakobsen planerar att stanna längre. Hon och hennes sambo har precis köpt sig en bostad i Karlstad.

– Det kan nog bli så att jag stannar här i tre år eller mer. Jag trivs och det går ändå lätt att ta sig hem till Norge, säger hon.

Sunniva Bang Jakobsen tjänar nu 20 500 kronor i månaden. Om hon hade arbetat i Norge skulle hon ha tjänat uppåt 27 500 kronor i månaden.

– Löneskillnaden spelar inte så stor roll, det är billigare att leva här än i Norge. Däremot är det tråkigt att Sverige inte har lika bra löneutveckling.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev