Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor har hjärtkoll

Publicerad: 20 februari 2008, 13:41

På Mora lasarett är det sjuksköterskorna som undersöker hjärtan med ultraljud. En nödlösning, som visade sig vara ett lyckokast.


Medicinmottagningen hade brist på kardiologer och bio­medi­cinska analytiker. Det gav sjuksköterskorna Maria Gustavsson och Jenny Holmström en oväntad karriärchans.

De fick läsa in ultra­ljuds­avsnittet på tio poäng på utbildningen för bio­medi­cinska analytiker. Där­efter skolades de in på sina helt nya arbets­upp­gifter, under ledning av biomedicinska analytikern Anita Lundqvist, med 27 års er­faren­het av ekokardiografi, ultra­ljuds­under­sökning av hjärta.

Nu delar Maria Gustavsson och Jenny Holmström på en tjänst. Anita Lundqvist har den andra.

– De nya arbetsuppgifterna är en möjlighet att få växa, utan att man ska behöva flytta till ett större sjukhus, säger Maria Gustavsson.

Prsiennerna i det halvmörka undersökningsrummet är halvt igendragna. En patient ligger på britsen med bar överkropp. Kladdig sval gelé på bröstkorgen får proben, ultraljudssändaren, att glida fram.
Flöden och hastigheter och tryck i hjärtat och i klaffarna mäts och beräknas på skärmen.

– Det här är verkligen ett hantverk. Du måste vrida och vända på sändaren. Det gäller att hitta hålrummen där ultraljudsvågorna kan ta sig fram genom kroppen, berättar Jenny Holmström.

– Det tar tid att bli säker. Men ju fler undersökningar man gör, desto duktigare blir man på att tolka bilderna, konstaterar Maria Gustavs­son.

När undersökningen är klar samman­ställer sjuksköterskorna resultatet och överlämnar till kardio­logen som ställer diagnosen och har det övergripande ansvaret.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev