Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor hotar att säga upp sig i löneprotest

Publicerad: 12 mars 2008, 12:56

Flera hundra sjuksköterskor deltog i Vårdförbundets mani­festation för högre löner i Uppsala i lördags. I ett nationellt löneuppror hotar drygt 1 000 anställda att säga upp sig om deras krav inte går igenom.


– Medlemmarna är jäkligt förbannade över att vi är så lågt värderade i pengar. Vi vill ha högre lön, säger Agneta Wiberg, ordförande i Vårdförbundets avdelning Uppsala.

Uppsala-avdelningen kallade till en manifestation på internationella kvinnodagen, den 8 mars. Runt 350 medlemmar tågade från avdelningskontoret till Stora torget i Uppsala. Sammanlagt deltog runt 500 personer i manifestationen.

Vårdförbundet i Uppsala har också startat en namninsamling, där sjuksköterskornas medellön på 23 300 kronor ställs mot byggnadsingenjörens och datateknikerns på nära 29 000 kronor i månaden.

– Det är helt vansinnigt att spara på oss när man vet att det finns en brist på sjuksköterskor. Man måste ju se till att det blir en fortlevnad inom yrket. Det är rena rama vansinnet att inte se längre än vad näsan räcker, säger Agneta Wiberg.

Lönekampen förs över hela landet. På lördag den 15 mars kallar Vårdförbundet i Skåne till manifestationer i Ystad och Lund.

På Centrallasarettet i Västerås har två sjuksköterskor dragit igång ett uppror med hot om massuppsägningar. De krav som ställs i upproret är: höjd ingångslön till 23 000 kronor i månaden, löneförhöjningar på 5 000 kronor i månaden för alla samt ett minimum på kommande löneförhöjningar på 5 procent.

Hittills har drygt 1 000 sjuk­sköterskor, barnmorskor, röntgen­sjuksköterskor och biomedicinska analytiker runt om i landet skrivit under på att de är beredda att säga upp sig om kraven inte uppfylls före den sista april.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev