Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor hotar avsäga sig ansvar

Publicerad: 27 mars 2012, 08:39

I protest mot den extrema arbetsbelastningen hotar nu 16 driftsansvariga sjuksköterskor på akuten i Lund att avsäga sig sitt ansvar.


Ett stort inflöde av patienter, ett ökat antal med livshotande tillstånd, brist på vårdplatser och långa väntetider. Så har läget varit på akutmottagningen vid Skånska universitetssjukhuset i Lund den senaste tiden.

Den extrema arbetsbelastning som det här har medfört gör att det inte längre går att säkerställa patientsäkerheten, uppger Saerun Jonsdottir, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på sjukhuset för Sydsvenskan. Och nu har bägaren runnit över för 16 driftsansvariga sjuksköterskor på akuten. De hotar att avsäga sig sitt ansvar från den 5 april om inte bemanningen ökar och en vårdplatskoordinator finns på plats dygnet runt.

Anette Svensson, vårdenhetschef på akutmottagningen, håller med om att situationen är ansträngd och har tagit fram en handlingsplan som nu ska tas i bruk.

Enligt Sydsvenskan har sju sjuksköterskor och två undersköterskor sagt upp sig den senaste tiden som en följd av det hårda trycket på personalen.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev