Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor i norr skriver flest recept på läkemedel

Publicerad: 11 februari 2009, 12:21

Sjuksköterskor norröver är flitigast med att skriva ut läkemedel, visar ny statistik.


Socialstyrelsen har tagit fram skräddarsydd statistik över sjuksköterskors läkemedelsförskrivning, statistik som Dagens Medicin sedan har bearbetat. Barnmorskors förskrivning ingår inte i statistiken.

Räknat i antal läkemedelsuttag per invånare är skillnaderna stora. I Västerbottens läns landsting skriver sjuksköterskorna ut fyra gånger mer än sina kollegor i huvudstads­regionen. Två andra norrlandsting ligger också högt i statistiken.

Skillnader i läkartäthet är en förklaring till den stora variationen, tror Distriktssköterskeföreningens ordförande Inger Rising.

- Säkerligen förskriver sjuksköterskorna med förskrivningsrätt för lite i storstäderna. Det är bekvämt att låta doktorn ta alla för­­skrivningar – man har så många andra arbetsuppgifter.

På orter med lägre läkartäthet kan det enligt Inger Rising tvärtom vara så att distriktssköterskorna har ensamt ansvar för kontinui­teten i vården och därför skriver fler recept. Därtill tror hon att förskrivare i glesbygden oftare förskriver läkemedel som patienter på andra orter själva plockar från apotekshyllorna. Om medicinerna ska skickas till apoteksombudet i Icabutiken underlättar det för patienten att få dem på recept.

Bara sjuksköterskor med särskild förskrivningsrätt får förskriva läkemedel – och från en mycket begränsad lista. Att listan rymmer såpass få preparat, anser Inger Rising i sig kan göra att många är sparsamma med recepten.

- Väldigt många kollegor är bekymrade över att förskrivningsarsenalen är för smal. Man har inte alla redskapen, utan måste ändå trixa och be läkaren skriva ut vissa läkemedel.

En tabell över sjuksköterskornas förskrivning i olika delar av landet finns i veckans nummer av Dagens Medicin, tema Sjuksköterska.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev