Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjuksköterskor kan få ta över arbetsuppgifter från kirurger

Publicerad: 19 november 2008, 13:05

Sjuksköterskor kan få ta över arbetsuppgifter från kirurger

Foto: Foto: Staffan Gustavsson

Leda ronden. Besluta om utskrivning från kliniken. Ta emot återbesök. Det är förslag på nya arbetsuppgifter för sjuksköterskor med specialutbildning.


Claes Juhlin, kirurg och verksamhetschef vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, vill införa en ny form av avancerade specialistsjuksköterskor. Tanken är att de ska finnas på plats redan under nästa år. På sikt kan dessa sjuksköterskor finnas vid kirurgkliniker i hela sydöstra sjukvårdsregionen.

Syftet är att ge mer tid för kirurger att ägna sig åt kirurgi och andra mer kvalificerade arbetsuppgifter. På så sätt skulle det gå att minska  viss läkarbrist. Förebilden är så kallade Nurse Practitioners i USA.

– Vi arbetar redan i dag i team och det finns goda möjligheter för sjuksköterskor att kunna ta över en del av de uppgifter som läkare i dag gör, säger han.

Redan i dag finns en utbildning vid Hälsouniversitetet i Linköping för specialistsjuksköterskor med inriktning mot kirurgi. Det är bland dessa sjuksköterskor som Claes Juhlin planerar att rekrytera de nya sjuksköterskorna.
Men redan nu skissar han på hur en sådan tjänst skulle kunna se ut.

– Jag kan tänka mig att de skulle kunna ta större ansvar på vårdavdelningen eller kirurgmottagningen, säger Claes Juhlin.

Enligt honom finns det endast ett fåtal saker en sjuksköterska inte får göra, enligt gällande regelverk.

– Sjuksköterskor får inte fritt förskriva mediciner, konstatera dödsfall eller skriva ut vissa intyg. Utöver det är mycket upp till arbetsgivaren.

”Underlättar läkarnas arbete”
Peter Naredi, ordförande i Svensk kirurgisk förening och professor i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, tycker att idén är intressant.

– I dag gör sjuksköterskor uppgifter som för 15 år sedan gjordes av enbart läkare. Trenden är att traditionella läkaruppgifter flyttas till sjuksköterskor, något som underlättar vårt arbete. Viktigt är att det finns regler där det framgår vem som bär det yttersta medicinska ansvaret, säger Peter Naredi.

Ania Willman, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, tycker att fler utbildningsmöjligheter för sjuksköterskor är bra så länge den medicinska fördjupningen kopplas samman med den omvårdnadsvetenskapliga kunskapen.

– Läkare och sjuksköterskor är två olika yrken. Vi är inriktade främst på omvårdnad, säger hon.

Är positiv till mer specialisering
En av dem som kan få nya arbetsuppgifter nästa år är Maria Sandgren, sjuksköterska vid den kirurgiska akutvårdsavdelningen och avdelningen för planerad kirurgi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Hon har redan gått den specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot kirurgisk omvårdnad som ges vid Hälsouniversitetet i Linköping.

Nu ställer hon sig positiv inför möjligheten att bli en av specialistsjuksköterskorna med nya arbetsuppgifter.

– I dag arbetar vi sjuksköterskor mycket under eget ansvar. Att få möjlighet att få avancera ytterligare inom området tycker jag vore bra, säger Maria Sandgren.

Hon anser att förslaget inte handlar om att frånta kirurgerna deras uppgifter, utan om att ge dem mer tid till att ägna sig åt sin specialitet.

– Tanken är att kirurgerna ska göra vad de kan bäst. Det handlar om att utnyttja kompetens på rätt sätt. Jag tror att en avancerad specialistsjuksköterska skulle fungera som ett stöd för sina kollegor när inte kirurgen är på plats.

Dessa sjuksköterskor skulle även kunna ta vissa medicinska beslut, enligt Maria Sandgren.

– I dag måste jag kontakta en kirurg även när jag vet att mitt beslut är rätt. Det tar tid och stör kirurgen.

Inspireras av USA

På amerikanska sjukhus arbetar vårdpersonal ofta i team där specialutbildade sjuksköterskor har mer avancerade uppgifter. Ett sådant team från Philadelphia besökte nyligen Universitetssjukhuset i Linköping för att berätta om modellen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev