Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor kräver 24 000 i lön

Publicerad: 15 november 2011, 08:53

Minst 24 000 kronor i ingångslön, annars tackar vi nej till jobbet. Det är budskapet från sjuksköterskestudenterna i Stockholm.


228 sjuksköterskestuderande hade skrivit på listan, som i fredags skulle ha överlämnats till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Men hon hade ingen möjlighet att ta emot studenterna.

– Jag tycker det är olyckligt att Filippa inte tar sig tid att träffa oss. Det här är viktigt. Vi tar inga jobb under 24 000, säger Ulrika Blumfelds, en av de studenter som överlämnade listan.

Ingångslönen för sjuksköterskor i Stockholms läns landsting har enligt uppgifter från Vårdförbundet sjunkit något de senaste åren, efter att ha stigit efter liknande protester 2008.

– Lönesättningen på landstinget ska vara individuell, samtidigt får vi höra att det finns riktlinjer på sjukhusen att ingångslönen ska ligga i spannet mellan 20 500 kronor och 21 000. Då är den inte individuell, säger Ulrika Blumfelds som anser att landstingets sjukhus agerar som en lönekartell.

Idén är att alla studenter ska kräva 24 000 kronor i ingångslön, annars tacka nej till jobbet, och kampen har redan börjat.

– Jag har varit på flera anställningsintervjuer och tackat nej till de löner som erbjuds. Responsen är olika, vissa har förståelse för initiativet, andra har det inte, säger Anna Andersson, som läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets högskola.

Hon har själv sagt nej till fyra jobb. De 228 sjuksköterskestudenterna på listan, sistaårsstudenter på Sophiahemmet, Röda korsets högskola, eller Ersta-Sköndal högskola, har sagt att de ska göra detsamma.

– Vi vill att alla sjuksköterskestudenter ska förstå att varje anställningsintervju är en löneförhandling, säger Ulrika Blumfelds.

Till stöd har sjuksköterskestudenterna en sluten Facebookgrupp där de delar erfarenheter från anställningsintervjuer och peppar varandra.

Anledningen till att man fokuserar på ingångslönen är att löneutvecklingen är så dålig.

– Jag har vänner som jobbat i fem-sex år och som fortfarande inte kommit upp i den lön vi nu kräver, säger Kerstin Lindström, också hon sjusköterskestuderande från Röda Korsets högskola.

Jesper Svensson, landstingsrådssekreterare åt Anna Starbrink (FP) personallandstingsråd, tog emot protestlistan. Han sade även att Anna Starbrink säkert var intresserad av att träffa studenterna vid ett annat tillfälle för att höra deras synpunkter.

Relaterat material

Sjuksköterskestudenter protesterar mot låga löner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News