Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor med nya titlar intar vården

Publicerad: 4 juni 2014, 05:30

”Om man jobbar samtidigt fastnar kunskapen lättare”, säger Maria Westin, snart färdig specialistsjuksköterska i akutsjukvård.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

I år examineras de första specialist­sjuksköterskorna i Sverige med inriktning mot akutsjukvård, diabetesvård, hjärt­sjukvård och palliativ vård. En av dem är Maria Westin. KORRIGERAD VERSION.


– Jag ville vidareutbilda mig till specialistsjuksköterska, men ingen utbildning verkade passa. Min chef tipsade om utbildningen inom akutsjukvård, och den verkade perfekt.

Det säger Maria Westin, som har arbetat som sjuksköterska vid den kirurgiska akutvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i ungefär sju år. För två år sedan började hon specialistutbilda sig inom akutsjukvård på Sophiahemmets högskola. Det är den första utbildningen i Sverige som examinerar specialistsjuksköterskor inom akutsjukvård.

Fokus under utbildningen har varit akut omhändertagande av patienter med olika typer av akuta tillstånd, berättar Maria Westin. De har bland annat gått igenom olika typer av förgiftningar, blodsjukdomar och infektioner.

– Det jag lärt mig hjälper mig att upptäcka symtom tidigare, så man kan behandla patienten innan tillståndet förvärras och blir ännu mer akut, säger hon.

De första specialistsjuksköterskorna inom de nya områdena examineras nu till sommaren. Maria Westin hör till deras kull, men kommer att få sin examen senare i år på grund av en restuppgift. Hon berättar att hon efter utbildningen får ett lönelyft.

Det är krävande att jobba och studera samtidigt, men samtidigt tror Maria Westin att de som jobbar under utbildningen får ut mer av den.

– Om man jobbar samtidigt så kan man använda det man lär sig på en gång. Då fastnar kunskapen lättare. Själva utbildningen är inte verksamhetsförlagd och praktik ingick inte, inte i min kull i alla fall, säger hon.

Tidigare kunde Sophiahemmet bara ge ut magisterexamen för programmet inom akutsjukvård, men får nu även examinera specialistsjuksköterskor i akutsjukvård.

Ewa Englund, utbildningschef vid Sophiahemmets högskola, berättar att det tidigare bara fick finnas specialistsjuksköterskeutbildningar inom elva områden. Man fick inte skapa utbildningar inom fler områden. Men det fanns ett stort behov av sjuksköterskor inom akutsjukvård, så regeringen beslöt att antalet områden skulle kunna ökas för att tillgodose behovet. I och med att utbildningen inom akutsjukvård godkändes fick de även utbilda specialistsjuksköterskor inom andra områden där de såg ett behov.

Caroline Kevin, vårdenhetschef på den kirurgiska akutvårdsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, är också positivt inställd till att utbildningen inom akutsjukvård nu ger specialistkompetens.

– Vi betalar studietid för sjuksköterskor som arbetar här och går utbildningen. Man har kunnat se ökad kompetens på avdelningen sedan vi började få sjuksköterskor med magisterutbildningen. Det är bra att de kan få en examination som specialistsjuksköterskor nu, då söker fler utbildningen, säger hon.

De specialistutbildade sjuksköterskorna kan även stötta kollegor och agera som arbetsledare, enligt Caro­line Kevin.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev