Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjuksköterskor på akuten sorterar och lägger in direkt

Publicerad: 28 september 2012, 05:00

Sjuksköterskorna på Sahlgrenska/Östras akut ska i höst identifiera de medicinpatienter som ska läggas in redan vid ankomstbedömningen.


– Det känns jätteroligt att mer ansvar läggs på oss. Det gör att man utvecklas i yrket, säger Emma Olsson, sjuksköterska på akutmottagningen.

Det handlar om stabila patienter med medicinska åkommor som till exempel en urinvägsinfektion eller nedsatt allmäntillstånd. De behöver vidare vård men får ofta vänta mer än fyra timmar på akuten.

I november börjar ett försök där sjuksköterskorna redan vid triage ska identifiera de patienter som ska läggas in. Om en läkare håller med om bedömningen åker patienten direkt till en avdelning och skrivs in där. På så vis sparar personalen på akuten mycket tid.

Det senaste året har ambulanssjuksköterskorna på detta sätt direkt­inlagt 100 medicinpatienter på Östra sjukhuset.

Från början gjordes ett kortare stopp på akuten för att patienten skulle bedömas av en läkare men eftersom sjuksköterskornas bedömningar var så träffsäkra togs det bort.
Nu utökas verksamheten även till de andra sjukhusen inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Patienterna ligger i en säng på en avdelning mindre än en timme efter att ambulansen hämtat dem hemma. De är dessutom i bättre skick eftersom de inte behövt ligga på akuten i flera timmar, säger Carita Gelang, verksamhetsutvecklare på ambulansen.

Till skillnad från akutsjuksköterskorna har personalen på ambulansen i regel en specialistutbildning. Daniel Johansson som är vårdenhetschef på akuten tror inte att det ska spela någon roll eftersom sjuksköterskorna på akuten är väldigt vana att bedöma patienter och i regel glada för att få mer ansvar.

– Det är väldigt kompetenta sjuksköterskor som arbetar på akuten, säger han.

Förhoppningen är att väntetiderna för de andra patienterna också ska bli kortare eftersom läkarna får mindre att göra.

KARIN ANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev