Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

Publicerad: 24 januari 2013, 07:16

Foto: Roger Lundholm

UPPDATERAD VERSION 34 sjuksköterskor säger upp sig från barnintensiven på Skånes universitetssjukhus i Lund. Orsaken: de protesterar mot Region Skånes arbetspolitik.


Skånes universitetssjukhus barnintensiv, Biva, har ett riksintag när det gäller hjärtsjukvård och transplantationer av barnhjärtan. De 34 som säger upp sig från Biva är både specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor. Totalt har avdelningen haft 45 sjuksköterskor.

Bakgrunden är att arbetsgivaren förra året ville säga upp de lokala arbetstidsavtalen. Enligt ett pressmeddelande från Vårdförbundet skulle det i praktiken innebära en lönesänkning på drygt 2 000 kronor.

– Det är mycket pengar varje månad för den enskilda sjuksköterskan, det vill säga våra medlemmar, och framförallt signalerar arbetsgivaren att det här viktiga arbetet med de svårast sjuka barnen, dygnets alla timmar, helg som vardag, inte är värt så mycket, säger Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande avdelning Skåne.

Enligt Sydsvenskan pågår fortfarande förhandlingar med facket om avtalet, men sjuksköterskorna har ändå valt att säga upp sig.

Mats Runsten poängterar att facket inte uppmanar folk att sluta, utan att det är varje sjuksköterska som själv väljer att lämna in sin avskedsansökan.

–  Men naturligtvis står vi bakom dem som gör detta val, säger han till Sydsvenskan.

Gunilla Garbov, sjuksköterska och facklig företrädare, är en av dem som nu hoppar av. Hon har jobbat med barnsjukvård i 14 år.

– Vi känner oss kränkta. Men vi är också en stark grupp som vet vår betydelse. Vi har tre månaders uppsägningstid och söker nu jobb, säger hon till Sydsvenskan.

Men Region Skånes förhandlare Gösta Rehnstam är förvånad över sjuksköterskornas avhopp. Han menar att förhandlingar pågår och att man försöker hitta lösningar för att kompensera för det uppsagda avtalet.

– Det som vi har uppfattat att sköterskorna är kritiska mot har vi lösningar på, säger han till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev