lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor springer för hälsa

Publicerad: 29 juni 2020, 12:07

Stafetten

Över 500 sjuksköterskor och barnmorskor har hittills anmält sig till en virtuell stafett för att tillsammans springa 200 mil. Så dra på löparskorna och utmana kollegorna!

Ämnen i artikeln:

Svensk sjuksköterskeförening

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


När Världshälsoorganisationen WHO utsåg 2020 till sjuksköterskans och barnmorskornas år beslutade Svensk sjuksköterskeförening att arrangera en budkavle från Kiruna till Trelleborg. Men så kom pandemin, och nu blir loppet virtuellt med deltagare som loggar sina löpta kilometer via en app.

– Jag hade räknat med 350 anmälningar när anmälan öppnade den 25 juni, med hittills har jag 580 namn på listan från hela Sverige som kommer att vara med och springa, säger Johanna Ulfvarson, sjuksköterska och sakkunnig på Svensk sjuksköterskeförening.

Varför just en stafett?
– Vi vill promota något hälsosamt där man är ute och rör på sig. Just nu finns inget bättre än att vara ute och springa eller gå. Det finns inga riskfaktorer i det konceptet, säger Johanna Ulfvarson.

Startskottet går den 15 augusti och målgång sker den 30 september. Under de sex veckorna kan deltagarna springa så många gånger de vill var de vill. Målet är att tillsammans komma upp i minst 200 mil, det vill säga så många mil som det är mellan Kiruna och Trelleborg.

För de första 500 anmälda är loppet gratis, men det oväntat stora intresset har spräckt budgeten. Nu får den som vill delta betala 15 kronor för att registrera sig hos appen som loggar distanserna.

– Alla sjuksköterskor, barnmorskor och sjuksköterskestudenter kan vara med och springa. Det spelar ingen roll om man jobbar i region, kommuner, offentligt, privat... Man behöver inte ens vara medlem i Svensk sjuksköterskeförening för att delta. Vi vill få folk att ta hand om sig själva, säger Johanna Ulfvarson.

Loppet är ingen tävling och ingen vinnare kommer att koras. Men Svensk sjuksköterskeförening uppmuntrar de olika specialistföreningarna att utmana varandra.

– Skolsjuksköterskorna vet jag har tagit ett jättekliv framåt och tänker vinna den utmaningen, säger Johanna Ulfvarson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev