Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjuksköterskor stor riskgrupp för yrkesrelaterad astma

Publicerad: 27 Juli 2007, 13:05

Allt fler fall av arbetsplatsrelaterad astma upptäcks och sjuksköterskor är en av de största riskgrupperna. Det visar en stor europeisk studie där bland annat Sverige ingått.


I studien, som presenteras i Lancet i dag, ingår mer än 6 500 personer i 13 länder. Studien visar att många som får astma i vuxen ålder får det på grund av sitt jobb.
– Vi ser att 25 procent av de nya fallen kan hänföras till yrken och det är högre än vad vi har väntat oss, säger Manolis Kogevinas, verksam vid forskningscentret för miljöepidemiologi i Barcelona och huvudansvarig för studien, till Vetenskapsradion.

Siffran är dock betydligt lägre för de nordiska länderna än i Sydeuropa. I Norden anses bara sex procent av astmafallen ha att göra med personens arbete.
– Oacceptabelt många människor får astma på grund av sitt yrke. Vi kan inte slå oss till ro med att vi internationellt sett ligger bra till, säger Kjell Torén, överläkare och professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Göteborgs-Posten.

Enligt den nya studien löper sjuksköterskor och städare - två grupper som utsätts för kemikalier och andra irriterande ämnen - störst risk att drabbas av yrkesrelaterad astma. För sjuksköterskorna är risken fördubblad och för städare kraftigt förhöjd.
– Det är stora yrkesgrupper som är i högriskzonen. Och det är viktigt, för vi ser många fall av astma i de här yrkesgrupperna, säger Manolis Kogevinas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev