Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskor varnas för att byta fack

Publicerad: 31 oktober 2007, 09:21

Artiklar om att sjuk­sköter­skor är välkomna som med­lemmar i Kommunal har fått Vård­för­bundet att gå ut med en varning.
– Vi vill inte att medlemmarna­ ska gå till något de inte vet vad det innebär, säger Vård­förbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg.


Tidningsartiklarna som fått Vårdförbundet att se rött kommer främst från tidningen Kommunal­arbetaren och handlar om att missnöje med löneutvecklingen på flera håll i landet får sjuksköterskor att lämna Vårdförbundet och gå med i Kommunal.

Kommunals ombudsman Christer Thilén säger till Kommunal­arbetaren att det är fritt fram för avdelningarna att skriva in sjuksköterskor som ansöker om medlemskap.

– Kommunal kan företräda medlemmar oavsett yrke.

Kan inte teckna kollektivavtal

Detta har fått Vårdförbundet att lägga ut en kommentar på sin hemsida, där man påpekar att Kommunal visserligen kan företräda enskilda sjuksköterskor, men saknar rätt att teckna kollektiv­avtal för sjuksköterskors räkning.

– Det finns ju redan i dag ett starkt medlemstryck som handlar om att man uppfattar att Kommunals avtal är mycket bättre. Vi vill bara tala om för medlemmarna vad som gäller, så att de inte lämnar organisationen för att gå till något som de inte vet vad det innebär, säger Margareta Öhberg, chefsförhandlare hos Vårdförbundet.

Men en rundringning som Kommunalarbetaren gjort till Kommunals sektioner vid tio av de större sjukhusen ger en mer splittrad bild.

Får samma lönepåslag

Vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå uppger till exempel fackliga företrädare att sjuksköterskor som är medlemmar i Kommunal får samma löne­påslag som undersköterskorna.

Vid Universitets­sjuk­huset Örebro får de löneökningar som är minst lika stora som Kommunals vid sidan av potten. Men vid Länssjukhuset Ryhov i Jön­köping uppger man att sjuksköterskorna i Kommunal får samma löneökning som dem som är med i Vårdförbundet.

I dagsläget är enligt Kommunals medlemsregister bara 65 sjuksköterskor medlemmar i Kommunal. Kommunal jobbar inte heller aktivt för att värva sjuksköterskor, säger pressekreteraren Linnea Bergnéhr.

– Vi har inte gått ut med att vi vill ha avtalsrätt för sjuksköterskor och det är ju väldigt oklart vad som egentligen gäller för sjuksköterskor som är medlemmar hos oss.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev