Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukskrivning ska kunna överprövas

Publicerad: 17 oktober 2006, 11:37

Läkares sjukskrivningar ska oftare överprövas av särskilt försäkringsmedicinskt utbildade läkare. Och arbetet med att ta fram sjukskrivningsriktlinjer för läkare ska skyndas på.


Läkares sjukskrivningar ska oftare överprövas av särskilt försäkringsmedicinskt utbildade läkare. Och arbetet med att ta fram sjukskrivningsriktlinjer för läkare ska skyndas på.  Det föreslår den borgerliga regeringen i den budgetproposition som presenterades i måndags, den 16 oktober.

En huvudpunkt är att överutnyttjande, fusk och brott inom sjukförsäkringen ska stoppas. Med ett batteri av åtgärder ska kostnaderna för sjukskrivningar minskas med 1 miljard kronor per år.

Bland annat skriver regeringen att bedömningen av arbetsförmågan och vårdbehovet hos sjukskrivna med lättare psykiska sjukdomar och mindre allvarliga sjukdomar i rörelseorganen måste ses över. Tidigare har socialförsäkringsutredningen uppmärksammat att många som är sjukskrivna på grund av dessa diagnoser har diffusa symtom.

Regeringen anser att många av dessa patienter är sjukskrivna onödigt länge i väntan på medicinska bedömningar. Därför bör försäkringsmedicinskt utbildade läkare oftare göra särskilda läkarutlåtanden för att "fördjupa beslutsunderlaget" inför Försäkringskassans beslut om sjukpenning.

"Mer kvalitet och rättssäkerhet"
Försäkringskassan och Socialstyrelsen arbetar med att ta fram nationella riktlinjer till läkarna för hur långa sjukskrivningarna bör vara vid vissa diagnoser. Men regeringen klagar över att arbetet går för sakta och kräver i budgeten att det "påskyndas". Så bråttom har regeringen att få fram riktlinjer att den föreslår att en preliminär version tas fram och används tillfälligt.

– Det handlar om att vi måste få in mer kvalitet och rättssäkerhet i sjukskrivningsprocessen, kommenterar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).

Regeringen föreslår en rad andra åtgärder på sjukförsäkringsområdet. Bland annat avskaffas arbetsgivarnas sjuklöneansvar efter andra sjukveckan och arbetsgivarna ska kunna kräva läkarintyg från första sjukskrivningsdagen. Rätten till rehabilitering stärks och kravet på att individen deltar i rehabiliteringen skärps. Den finansiella samordningen ska också bli mer flexibel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev