Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukskrivningar ökar bland sjukvårdspersonalen

Publicerad: 30 december 2015, 10:17

Foto: Thinkstock

Sjukskrivningskurvorna pekar uppåt i Region Gävleborg sedan 2011.


Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

Sjukfrånvaron ökar mer bland vårdpersonal än administrativ personal i regionen. Störst är den bland undersköterskor och sjuksköterskor men även rehab-personal och sjukgymnaster har hög sjukfrånvaro.

– Läkare ligger generellt lägre i sjukskrivningstal men det har ökat där också, säger Anders Westlund, arbetsmiljöstrateg i Region Gävleborg till Arbetarbladet.

Totalt är har sjuksiffran ökat från 4,28 procent av den samlade årsarbetstiden för regionens anställda år 2011 till 5,5 procent i år, uppger Anders Westlund för Dagens Medicin. Regionen ska nu titta närmare på statistiken för att få djupare insikter i vad som kan förändras. Vårdpersonal på sjukhusen har i flera år larmat om en allt hårdare arbetsbelastning. Och enligt arbetsmiljöstrategen är situationen allvarlig eftersom regionen har brist inom vissa yrkesgrupper samtidigt som sjukfrånvaron ökar.

– Det är en jätteutmaning för oss. Nästa steg nu är att vi bearbetar den medarbetarenkät som gick ut i november. Sen ska det tas fram åtgärder ute på varje enhet, säger Anders Westlund till Dagens Medicin.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev