Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukskrivningar ökar bland Stockholms sjuksköterskor

Publicerad: 13 juli 2017, 12:42

Gunilla George, vice ordförande, Avdelning Stockholm på Vårdförbundet.

Foto: Jenny Thörnberg

Antalet sjukdagar för en allmänsjuksköterska ökade kraftigt i Stockholm under fjolåret, visar ett landstingsbokslut. Gunilla George, vice ordförande, avdelning Stockholm på Vårdförbundet anser att gränsen för vad personalen orkar har överskridits.


Ämnen i artikeln:

VårdkrisenStockholms läns landsting

I genomsnitt ökade antalet sjukdagar med en arbetsvecka, från 17 till 22 dagar per år, mellan 2015 och 2016, visar landstingets personal- och utbildningsbokslut för 2016 .

Enligt Vårdförbundet beror ökningen på brist på personal samt otillräcklig tid för återhämtning. Gunilla George, avdelningsordförande vid Vårdförbundet i Stockholm, uppger att ökningen sker samtidigt som arbetsmiljön har blivit tuffare än någonsin. Gränsen för vad personalen orkar har överskridits.

– Det är en väldigt tuff arbetsmiljö som beskrivs av våra medlemmar i Stockholm. Det resulterar i ökad korttidsfrånvaro, men också i långtidsjukskrivningar, säger hon.

Ökningen med sju sjuksrivningsdagar gäller för allmänsjuksköterskor, vilket är den största personalgruppen. Även bland specialistsjuksköterskor ökar sjukskrivningarna, men inte i lika hög utsträckning.

– Vi har sedan lång tid tillbaka en vårdplatssituation där det saknas sjuksköterskor. De får allt mer att göra och har en pressad arbetsmiljö, säger Gunilla George.

Tidigare har det rått kris under sommaren, men nu är kris ett normaltillstånd, upplever många sjuksköterskor, säger hon.

Samtidigt pågår, enligt personallandstingsrådet Peter Carpelan (M), en satsning på att förbättra arbetsmiljön, som han hoppas ska ge effekter. Initiativet ”arbetsmiljölyftet”, med 150 miljoner i finansiering syftar just till att få ned sjuktalen.

– Man försöker hitta bättre arbetssätt för att förenkla arbetet och skapa en bättre arbetsmiljö, säger han till SVT Nyheter.

Han betonar att problemet med sjukskrivningar även är nationellt.

– Vi måste arbeta gemensamt, både från den statliga sidan och regioner och landstings sida, med att stötta vårdpersonalen för att få ned sjukskrivningstalen. Det är bekymmersamt, det är ingen tvekan om det, säger han till SVT Nyheter.

Ett nytt arbetstidsavtal mellan Vårdförbundet och landstinget ska också minska pressen på personalen, genom ökade möjligheter att välja mellan löne- eller tidskompensation för arbete på obekväm arbetstid.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev