Nyheter
Sjukskrivningar ska bli enklare
Publicerad: 9 oktober 2014, 10:18
Snart förenklas sjukförsäkringsprocessen i hela landet. Det administrativa krånglet ska minska och läkarna avgöra arbetsförmågan vid kortare sjukfall.
– Vi räknar med att de nya rutinerna ska kunna användas vid mellan 200 000 och 300 000 sjukskrivningsärenden om året, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson till Dagens Medicin.
Varje år görs 500 000 ansökningar om sjukpenning.
Sedan några år tillbaka bedriver Försäkringskassan olika försök med att förbättra reglerna för sjukskrivningar tillsammans med bland andra Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting.
I sju landsting testas nu en modell där läkarna gör en förenklad bedömning av sjukskrivningar som beräknas vara längst 60 dagar och där sjukdomen faller inom det försäkringsmedicinska beslutsstödet, förklarar försäkringssamordnare Karin Olsson på Försäkringskassan.
– Det gäller främst vardagssjukdomar där det kan räcka med en kortare frånvaro från arbetet. Tanken med det differentierade intygandet är att vi på Försäkringskassan ska utveckla arbetet med de kunder som behöver vårt stöd, säger Karin Olsson till Dagens Medicin.
Som regel ska Försäkringskassan inte göra någon egen prövning av läkarens rekommendation om sjukpenning i de korta sjukfallen, utan koncentrera sig på svårare ärenden och bland annat omedelbart sätta in personliga handläggare. Läkarna kommer att behöva lämna färre uppgifter i de korta sjukfallen än de gör i dag.
En utvärdering av försöken pågår. Men redan nu står det klart att erfarenheterna är så goda att Dan Eliasson räknar med att ett brett införande i hela landet. Sjukskrivningsmönstren har inte förändrats, försäkringskassan och läkarna gör till exempel samma bedömning av de sjukskrivnas arbetsförmåga.
Försöken bedrivs i följande sju landsting: Skåne, Sörmland, Västerbotten, Värmland, Västra Götaland, Jönköping och Örebro.
Relaterat material
VIVIANNE SPRENGEL