Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvård i väst koncentreras

Publicerad: 29 oktober 2013, 14:04

Den planerade vården i Västra Götaland ska samordnas bättre och mer ska göras i egen regi, enligt ett förslag som presenteras i dag.


Förslaget utgår från att produktionen inom den elektiva vården i regionen ska öka och att färre privata entreprenörer ska utföra den.

– På sikt kommer  entreprenörer att bli av med vård. Vi inom regionen ska ta hem mer vård och bedriva den själv. Vi måste använda lokaler och kompetens på ett effektivare och smartare sätt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Regionen har i dag problem med långa köer till bland annat höft- och kataraktoperationer. Dessa görs till viss del av privata aktörer.

Men för att snabba upp produktionen föreslås denna typ av ingrepp koncentreras till Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Skaraborgs sjukhus i Lidköping.

Behandling av vissa cancerdiagnoser, som rektalcancer och ventrikelcancer kommer, enligt förslaget, endast att utföras på Sahlgrenska.

– För att få kvalitet på denna vård behöver vi koncentrera den, säger Ann Söderström.

Inom andra områden, som dagkirurgi av bråck och gallsten ska i stället vården spridas till fyra mindre sjukhus, Falköping och Skene nämns här som sjukhus som får ansvar för dagkirurgi.

Förslaget presenterades för regionstyrelsen i dag, tisdag, och ska, enligt Ann Söderström, vara genomfört 2020.

– Det kommer att ta lite tid att anpassa verksamheterna och bygga upp kompetensförsörjningen men med mer egenregi kan vi producera mer vård och samordna den bättre, säger hon.

Inom närsjukvården tar regionen dock ett steg i motsatt riktning. I går fattades beslut om att specialistsjukvård för cirka 60 miljoner kronor ska upphandlas till närsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors i Dalsland. Det mesta av vården vid de tre närsjukhusen ska bedrivas av privata vårdgivare och övergången är planerad till den 1 november 2014, vilket Dagens Medicins nyhetsbrev Sjukvårdens Affärer berättade tidigare i dag.

Så vitt känt finns det i förslaget inga planer på att lägga ner något av regionens 18 sjukhus.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev