fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvård kan vara skyldig till institutionell rasism

Publicerad: 14 april 2014, 13:01

Den offentliga sjukvården i England kan vara skyldig till institutionell rasism, enligt utredare.


Utredaren Roger Kline, verksam vid Middlesex University Business School, har gått igenom hur väl etniska minoriteter är representerade på ledarpositioner och i sjukvårdens olika styrelser, kallade trust boards. Och det ser inget vidare ut på de beslutsfattande posterna.

Bristerna är så stora att rapporten kallas  De snövita topparna i NHS .

Roger Kline berättar för Nursing Times att det förefaller honom att  det mycket väl kan handla om institutionell rasism .

En närmare titt på Londons sjukvårdsstyrelser, där andelen svarta eller andra minoriteter utgör 45 procent av befolkningen och 41 procent av sjukvårdspersonalen, har endast 8 procent en sådan bakgrund som styrelsemedlemmar. Samma mönster fann Roger Kline på nationell nivå inom den offentliga sjukvården.

Bland sjuksköterskor var mönstret som allra tydligast. Andelen personer som inte tillhör den vita majoriteten bland omvårdnadsdirektörer har inte ökat de senaste tio åren, utan ligger kvar på låga 3 procent. Bland sjuksköterskechefer har andelen till och med fallit från 8,7 procent år 2007 till 7,8 procent 2012.

Roger Kline anser att hans data avslöjar en  brist på nationell strategi och förvirring över vem som är ansvarig för att leda frågan .

Samma problem har tidigare uppdagats hos polisen.

Bland sjuksköterskor är risken att stå inför disciplinära åtgärder större för den som tillhör en etnisk minoritet. Samtidigt är chansen att få möjlighet till vidareutbildning och karriärutveckling mindre.

Paul Deemer, chef för avdelningen för jämlikhet, mångfald och mänskliga rättigheter vid NHS, säger till Nursing Times att han har full förståelse för slutsatsen från rapportförfattaren att NHS kan ha problem med institutionell rasism:  Det här är en fråga för hela sjukvårdssystemet och vi behöver systemlösningar som involverar både nationella organisationer och beslutsfattare .

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev