Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvård via jobbet dröjer

Publicerad: 22 december 2008, 12:54

För ett år sedan föreslog regeringen i budgetpropositionen att landstingen och företagshälsovården ska samarbeta för att få sjukskrivna att snabbt komma tillbaka till arbetet. Men ännu har inget hänt.


Eftersom företagshälsovården har god insyn i hur villkoren är på en arbetsplats, vill regeringen att företagshälsovård snabbt ska kopplas in vid sjukskrivningar. Finansieringen ska regleras med hjälp av ett avtal mellan landstingen och företagshälsovårdens branschorganisation, Svensk Företagshälsovård. Men ännu har inget avtal slutits.

Enligt Lars Hjalmarsson, vd för Svensk Företagshälsovård, drar avtalen ut på tiden på grund av landstingen.

– Bollen ligger just nu hos landstingen, men de är upptagna med andra frågor som är större för dem, exempelvis vårdval inom primärvården. Sedan prioriterar sjukvården också annorlunda än regeringen. Sjukvården prioriterar sjukast först och då kommer inte den här frågan lika högt på dagordningen. Om inte något av landstingen har slutit avtal innan januari är slut måste regeringen formulera om förslaget. Upplägget för frågan har varit klart sen i somras och ännu har inget hänt, säger Lars Hjalmarsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev