Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvården anklagas för diskriminering av patienter

Publicerad: 28 september 2010, 09:03

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att driva tre fall där patienter anser att de har blivit behandlade på ett kränkande sätt av sina läkare.


En av patienterna sökte vård för knäproblem men fick frågor om sina ansiktstatueringar och varför hon inte pratar bättre svenska. En annan uppger att läkaren sade ”du behöver inte bo i detta land om du inte trivs här” när hon sökte vård för psykiska besvär.

Den tredje patienten lider enligt egen utsaga av elöverkänslighet och fibromyalgi. Läkaren kallade henne ”supraneurotisk” och föreslog psykoterapi, vilket gjorde att hon tog illa vid sig.

Händelserna har inträffat i Landstinget i Värmland, Västra Götalandsregionen och Landstinget i Kalmar län. DO anser att kvinnorna har utsatts för diskriminering och kommer att driva ärendena till domstol om inte vårdgivarna går med på förlikning.

– Vårdhuvudmännen måste ta ansvar för att ge alla patienter vård på lika villkor. I dag ser vi hur ovidkommande faktorer som etnisk tillhörighet, kön eller funktionsnedsättning gör att människor kränks eller får sämre vård, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev