Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdens juridik finns på webben

Publicerad: 24 maj 2006, 13:35

Juridiskt regelverk på nätet ger personal inom psykiatrin hjälp med aktuella lagar och bestämmelser.


1 600 anställda inom psykiatrin i Stockholms läns landsting kommer att få tillgång till psykiatrins omfattande regelverk via webben.

- Lagar och regler förändras hela tiden inom sjukvården, och böcker blir snabbt inaktuella. Det är svårt för vårdpersonalen att veta vad som gäller. Ett uppdaterat regelverk on-line underlättar arbetet, säger Lars Bejhed, chef på it-enheten inom Norra Stockholms psykiatri.

Har testat tjänsten  Norra Stockholms psykiatri och Psykiatrin södra i Stockholm har under våren testat tjänsten. I maj blir den tillgänglig för fler.

- Målgruppen är främst de 150 läkare som arbetar inom de två klinikerna. En del av våra patienter behöver tvångsvård. På området finns en rad lagar och bestämmelser, och det är viktigt att den behandlande läkaren har tillgång till aktuella uppgifter, säger Lars Bejhed.

Andra områden där läkarna behöver lättillgänglig juridisk information rör sekretess, vapeninnehav och körkort. Tjänsten ligger i journalsystemet Sendia, och läkaren når psykiatrins juridik via en länk.

Kan se lösning  - Här kan  läkaren se hur man valt att lösa situationen lokalt och samtidigt även ta del av det nationella regelverket, säger Lars Bejhed.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev