fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdens kompetens får nationell samordning

Publicerad: 19 januari 2016, 11:40

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister.

Kompetensförsörjningen i sjukvården ska samordnas nationellt och sjuksköterskeutbildningen kan förväntas sig en översyn, enligt sjukvårdsministern.


Folkhälso- sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är en försiktig general som inte ger skarpa besked innan de är färdigmanglade inom regeringskansliet.

När han talade på Dagens Medicins strategidag gav han ändå en liten fingervisning om frågor som det kan förväntas regeringsförslag om under våren.

Göran Stiernstedts utredning om en effektivare sjukvård föreslår bland annat att kompetensfrågorna för sjukvården behöver en nationell samordning. Något som sjukvårdsministern ställer sig positiv till.

– Att det behövs en nationell fast struktur för kompetensförsörjningsfrågorna är uppenbart, säger han.

Förslaget att se över sjuksköterskeutbildningen finns också på agendan, men något närmare besked om när en sådan blir aktuell vill han inte ge.

– Det är en spännande fråga som även berör utbildningsdepartementet. Men vi behöver oftare göra kontinuerliga översyner av utbildningarna. Det behövs nya diskussioner om bland annat sjuksköterskeutbildningen och undersköterskeutbildningen, men även om de nya kategorier som inte finns inom sjukvården ännu, säger Gabriel Wikström.

Han tycker att de diskussioner om kompetensförsörjningen i vården som han fört brett med såväl högskolevärlden som landsting och myndigheter, under hösten, varit fruktsamma.

– Utifrån dem har vi en bra grund att stå på och vi kommer med flera förslag på området, inom en snar framtid.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev