Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Sjukvårdens larmcentral klarar inte sitt uppdrag”

Publicerad: 4 september 2019, 11:07

Foto: Eng Foto

Vid sju tillfällen i somras väntades en ensam sjuksköterska bedöma alla larmsamtal om vård i hela Västra Götaland.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenAmbulanssjukvårdAkutsjukvård

Västra Götalandsregionen har tagit över den medicinska bedömningen av ambulanslarm i egen regi. Den egna verksamheten Sjukvårdens larmcentral tog över från SOS Alarm i april.

Men starten har varit problematisk, visar en granskning som tidningen Göteborgs-Posten, GP, gjort. ”SVLC klarar inte sitt uppdrag”, skriver regionens tjänstemän i handlingar som tidningen har tagit del av.

Kostnaderna har blivit större än väntat och verksamheten har haft svårt att rekrytera personal. Dessutom finns det inte plats för tillräckligt många anställda i lokalerna.

– Det är en total katastrof, säger en anställd till GP.

Under sommaren har det vid sju tillfällen hänt att en ensam sjuksköterska haft ansvaret för att bedöma alla nödsamtal om vård i regionen.

– För den personen som sitter ensam och ska ha den här stressen med samtalen, för den är det inte bra, säger en av de anställda sjuksköterskorna till tidningen.

När någon ringer 112 svarar en operatör på SOS Alarm. Om ärendet gäller sjukvård i Västra Götaland, kopplas samtalet till Sjukvårdens larmcentral. Det handlar om hundratals samtal varje dygn och de anställda har 30 sekunder på sig att svara.

Men sjuksköterskorna har inte hunnit svara i tid på ens hälften av samtalen. Efter 30 sekunder kopplas samtalet till SOS Alarm, som tar extra betalt för detta. Sedan i april har Sjukvårdens larmcentral fått betala över 7 miljoner kronor för samtal som inte kunnat besvaras i tid.

Ann-Louise Andersson, verksamhetschef för Sjukvårdens larmcentral, håller med om att det var rörigt på Sjukvårdens larmcentral tidigare, men menar att läget har blivit bättre.

I år har Västra Götalandsregionen en budget på 128 miljoner kronor för larmhantering, vilket innebär en fyrdubbling jämfört med för tre år sedan.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev