Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjukvårdpolitiker i Västra Götaland gör få studiebesök

Publicerad: 24 november 2008, 12:08

Sjukvårdpolitiker i Västra Götaland gör få studiebesök

Politikerna i Västra Götalandsregionen utnyttjar inte möjligheten att göra betalda studiebesök ute i sjukvården. Det visar en ny kartläggning.


Fullmäktigeledamöterna i Västra Götalandsregionen har rätt till ekonomisk ersättning för studiebesök ute i regionens verksamheter. Arvodet ligger på 1 161 kronor per heldag och 580 kronor per halvdag.

Syftet med systemet är att ge politikerna en möjlighet att få inblick i den sjukvårdsverklighet som de fattar beslut om.

De berörda politikerna har möjlighet att få ersättning för sex dagar under ett år. Nu visar en kartläggning som gjorts av Göteborgs-Posten att bara en dryg tiondel av dem utnyttjas.

Dessutom är det färre än hälften av de studiebesök som faktiskt görs som förläggs till sjukvården.

– Det här är lite utnyttjat, men ofta är det svårt att ta ledigt från jobbet om arbetskamraterna drabbas. Vi försöker i stället göra studiebesök på annat sätt. Vi behöver nog se över det här, säger regionrådet Johnny Magnusson (m), vars partikamrater är allra sämst på att utnyttja möjligheten till betalda studiebesök, till Göteborgs-Posten.

Svenska sjukvårdspolitiker anklagas ofta för att ha bristande kunskaper om verksamheterna de ansvarar för. Så sent som i förra veckan rapporterade Dagens Medicin om forskaren Leif Anjous nya avhandling där deras insatser döms ut helt.

Relaterat material

Politisk styrning av vården döms ut helt av forskare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev