Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdsdirektör får gå efter nio månader

Publicerad: 27 augusti 2020, 15:24

UPPDATERAD Efter bara nio månader lämnar Lotta Olmarken Ingler sin tjänst som hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Dalarna.


Ämnen i artikeln:

Region Dalarna

Det framgår av ett kortfattat pressmeddelande från Region Dalarna.

”Lotta Olmarken Ingler och jag har olika uppfattningar om hur verksamheten ska bedrivas. Därför har vi i samförstånd kommit överens om att hon lämnar vår organisation”, kommenterar regiondirektör Karin Stikå Mjöberg i pressmeddelandet.

Formellt har Region Dalarna  träffat en enskild överenskommelse med Lotta Olmarken Ingler om att hennes förordnande som  hälso- och sjukvårdsdirektör avslutas den 31 augusti 2021. Under perioden 27 augusti 2020 till den 31 augusti 2021 är hon arbetsbefriad.

Det var i november 2019 som det stod klart att Lotta Olmarken Ingler fick tjänsten och att uppdraget bland annat skulle gå ut på att utveckla hälso- och sjukvården i Dalarna.

”När regiondirektören och en förvaltningschef har olika uppfattning om hur verksamheten ska bedrivas så går man skilda vägar”, skriver regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) i en facebookkommentar. Till Dagens Medicin meddelar han att han inte har några kommentarer annat än att han ”helt stöttar” regiondirektörens beslut.

Oppositionsrådet Abbe Ronsten (S) säger till Sveriges Radio P4 Dalarna att han inte känner till detaljer om just gårdagens beslut men att han och Socialdemokraterna är oroliga över att så många chefer har fått sluta den senaste tiden i Region Dalarna.

”Det har varit väldigt mycket chefer som har fått sluta av olika skäl. Det oroar oss. Bitvis har det varit väldigt tomt på regionledningskontoret. I en del fall har det varit väldigt tydligt att det har varit politiska markeringar när man velat göra sig av med folk, och i en del fall finns det säkert andra naturliga förklaringar, men att det på totalen blir så många känns inte bra”, säger han.

Lotta Olmarken Ingler har i mejlkontakt med Dagens Medicin skrivit att hon tycker att det som har hänt är tråkigt, men i övrigt inte kan ge några kommentarer.

RICKARD JAKBO

Ämnen i artikeln:

Region Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev