Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdsdirektör vill öka arbetstiden för läkarna

Publicerad: 30 juni 2009, 08:18

Sjukvårdsdirektör vill öka arbetstiden för läkarna

Unga läkare arbetar för lite för att bli riktigt bra på sitt jobb. Det hävdar chefen för danska Hvidovre Hospital.


Det är danska Dagens Medicin som berättar om utspelet från Torben Mogensen, biträdande sjukhusdirektör vid Hvidovre Hospital på Själland.

Han menar att den arbetsvecka på 37 timmar som danska läkare har är för kort för att få tillräcklig rutin och lära sig yrket ordentligt. I USA och England arbetar unga läkare i regel 50 till 60 timmar i veckan, hävdar Torben Mogensen.

– Jag är uppriktigt bekymrad över det jag ser. När man träffar läkare från utlandet märker man att de kan helt andra saker. Och det beror rätt tydligt på att de arbetar mycket mera, säger han till danska Dagens Medicin.

1981 sänktes veckoarbetstiden i Danmark som ett försök att minska arbetslösheten. Torben Mogensen var på den tiden fackligt aktiv och var med om att genomdriva förändringen.

Men i dag ser han alltså att effekten är orutinerade läkare som har stort teoretiskt kunnande men för lite erfarenhet för att alltid kunna hantera svåra situationer. Därför vill han öka arbetstiden för läkarna.

– Då löser vi två problem: bristen på rutin och bristen på läkare, säger Torben Mogensen.

Michael Dall, som är ansvarig för forskning och utbildning på danska läkarförbundet, vill dock ha mer dokumentation. Han anser inte att Torben Mogensen har bevisat att danska läkare var bättre förr.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev