Nyheter
Sjukvårdsforskare får pris
Publicerad: 19 augusti 2014, 12:16
Foto: André de Loisted
Anders Anell, professor som forskar om ekonomi och sjukvård, har blivit utsedd till Årets kommunalekonom. Forskning om patientinflytande är det som intresserar honom mest.
I eftermiddag delas kommunalekonomeras förening ut priset Året kommunalekonom vid föreningens möte i Malmö. Pristagare är Anders Anell, professor i sjukvårdens organisation och ekonomistyrning vid Lunds universitet.
Grattis! Hur känns det?
– Det var inget jag förväntade mig, särskilt som jag inte jobbar inom kommunalekonomin utan med forskning. Men samtidigt är det väldigt kul att få ett kvitto på att det man gör uppfattas som relevant och viktigt, åtminstone bland några.
Vilka forskningsområden intresserar dig mest?
– Frågor om vårdval och patientinflytande har alltid intresserat mig. När det gäller patientinflytande har jag börjat intressera mig för medfinansiering av vården. Det kan till exempel vara om en patient ska göra en starroperation. I de allra flesta landsting får patienten en lins som kan fokusera på ett avstånd. Men det finns multifokala linser som är mycket dyrare. I vissa landsting kan patienter få dessa inopererade om de betalar mellanskillnaden själva. Det väcker frågor om rättvisa.
Snart är det val. Vilken valfråga inom sjukvården tycker du är mest spännande?
– Det är oerhört mycket fokus på vinst. Men det är inte vinsten i sig som är problemet utan det är utdelningen av vinsten till ägare som gör sitt bästa för att undvika skatt. Jag tycker att den typen av skatteplanering som kritiseras i sjukvården borde undvikas vilken verksamhet det än handlar om, men jag kan förstå att det blir mer känslosamt när det handlar om skattepengar.
– En annan fråga som hänger i luften är den om förstatligande, men det är endast ett parti som vill ha det.
Vad har du för drömforskningsprojekt?
– Det är frågor om patientinflytande som jag tycker är spännande och intressanta. Det finns en tro på att ökat patientinflytande är bra, men det kan vara så att vissa grupper kommer att utnyttja det mer än andra, till exempel välutbildade personer.
Men det kanske kan vara så att det driver på utvecklingen mot mer patientinflytande för alla grupper när vissa grupper börjar kräva det?
– Jo, så kan det vara. Så resonerar man när det gäller vårdval i primärvården, att om en grupp individer börjar utnyttja det kommer det spilla över på andra. Men det behöver inte vara så. Jag tror att man kan motverka skillnader om man tänker på att patienter har olika förmåga att använda olika system. Man kan till exempel göra särskilda informationsinsatser till grupper som man kanske inte tror kommer utnyttja möjlighet till vårdval och patientinflytande.
Du får 10 000 kronor i pris. Vad ska du göra för pengarna?
– Jag har köpt en cykel till min fru. Men det är inte av altruistiska skäl. Det är för att hon ska hänga med på mina cykelutflykter.
SAMUEL LAGERCRANTZ