Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdskostnaderna för asylsökande ökade kraftigt

Publicerad: 10 mars 2003, 13:26

Förra året kostade sjukvård åt asylsökande personer över en halv miljard kronor. Det är över tre gånger mer än vad motsvarande sjukvård kostade för fem år sedan.


- Det här har blivit en intäktskälla för oss som märks i vår budget. Det skulle kunna låta bra, men det är det inte, säger Christina Jogér, sjukvårdschef för psykiatriförvaltningen i Landstinget Västmanland.Sedan 1997 har landstingen ansvar för asylsökandes sjukvård. Sjukvårdshuvudmännen får dock pengar från Migrationsverket för detta, och denna ersättning har rakat i höjden. Det beror bland annat på att antalet asylsökande personer har ökat kraftigt under de senaste åren.

- Landstingen får ersättning för sjukvård av asylsökande, men det är en osäker ersättning. Vi kan inte skapa verksamhet och anställa folk eftersom antalet asylsökande personer kan minska lika kraftigt. Då står man där med personal och kostnader - men inga pengar. Vi vill ha en hållbarhet i det här, säger Christina Jogér.  Tydligare definition efterlystes  Nyligen träffades hon och representanter för psykiatrin i ytterligare ett antal landsting på Landstingsförbundet. Där diskuterades bland annat behovet av att ha en länsövergripande verksamhet när det gäller vården av asylsökande. I dag får sjukhus nära flyktingförläggningar ofta en hög belastning, enligt Christina Jogér.  - Det kan vara i mindre kommuner, som har en mindre utbyggd psykiatrisk vård. Dit kommer plötsligt ännu en storpopulation med en översjuklighet på den psykiatriska sidan, säger hon.  Vid träffen på Landstingsförbundet efterlystes även en tydligare definition av vad den psykiatriska vården egentligen kan förväntas göra för asylsökande personer.  - Landstingsförbundet borde driva att vi ska få en nationell ambition i den här frågan, om det psykiatriska omhändertagandet. I dag ska vi ge "vård som inte kan anstå" - men vad är det egentligen? säger Christina Jogér.  Inte bara en fråga om resurser  Hon påpekar dock att det psykiatriska omhändertagandet av asylsökande inte endast är en fråga om resurser.  - Nej. Det finns ganska många som inte vill arbeta med de här patienterna, eftersom man upplever att de psykiatriska behandlingsmetoderna inte är verksamma i den här situationen. Då blir personalen väldigt frustrerad, säger hon.  - Det är patienter som är helt uppslukade av frågan "får jag stanna eller inte". Vi vill med kraft tala om för dem som har besluten i sin hand, att man kan inte ha så här långa handläggningstider.  Stig Wintzer, utredare på Landstingsförbundet, var med vid mötet.  - Vi har ögonen på problemet. I slutändan kommer vi att driva frågan om vård av asylsökande mot regeringen. Det kommer vi att göra redan i höst, då vi ska börja förhandla med regeringen om en förlängning av det nuvarande ersättningssystemet, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev