fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdspersonal på alla flyg från Libanon

Publicerad: 20 juli 2006, 10:31

Sjuksköterskor bemannar nu de flyg som återvänder till Sverige med evakuerade från Libanon. Målsättningen är att samtliga flygplan ska ha två sjuksköterskor ombord.


Då Socialstyrelsen fått indikationer på att de svenskar som evakuerats från Libanon börjat må fysiskt dåligt på grund av de stora påfrestningarna, har man beslutat att sända med sjukvårdspersonal på de plan som återvänder till Sverige.

Svensk hälso- och sjukvårdspersonal verkar redan nu i en rad länder i området för att bistå de svenskar som evakueras från det krigshärjade Libanon.  - Vi har åtminstone sex sjukvårdsgrupper ute, och 18 sjuksköterskor är nu i tjänst från det nationella ambulansflyget för att finnas ombord på de hemvändande planen, säger Helge Brändström, stabsläkare på Socialstyrelsens krisstab.

De svenska sjukvårdsgrupperna, varje grupp består av en läkare och två sjuksköterskor, finns på plats i Larnaca på Cypern, i Damaskus och Aleppo i Syrien och i turkiska Mersin. Det handlar om totalt ett tjugotal personer i de olika grupperna.

Utöver dessa sjukvårdsgrupper finns även ett antal läkare och sjuksköterskor i de bedömningsstyrkor som skickats ut av Räddningsverket. Samt de sjuksköterskor som nu alltså ska finnas ombord på de flygplan med evakuerade svenskar som återvänder till Sverige.  - Det ska finnas sjuksköterskor på samtliga plan. I dagsläget vet vi att vi inte klarar av detta, men det är vår målsättning, säger Helge Brändström.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev