Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukvårdspolitiker i blåsväder efter felaktiga ersättningar

Publicerad: 28 augusti 2009, 12:49

En ledande landstingspolitiker plockade ut ersättning för förlorad arbetsinkomst utan att ha rätt till det – och utan att ha något jobb. Nu måste han betala tillbaka.


Moderaten Alexander Wendt ska tillträda som oppositionslandstingsråd i Landstinget Blekinge i september. Sedan början av 2007 har han varit regionråd i Region Blekinge och ledamot i landstingsstyrelsens arbetsutskott. För de två uppdragen har han haft fasta arvoden på totalt knappt 50 000 kronor i månaden, skriver tidningen Sydöstran.

Alexander Wendt har även fått 755 kronor per möte för sammanträden i den moderata partigruppen, landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen. Samtidigt har han fått ersättning för förlorad arbetsinkomst för samma möten. Sedan januari 2007 har han begärt mellan 1 900 kronor och 3 840 kronor en till fyra gånger i månaden.

Problemet är att Alexander Wendt inte har utfört något arbete. Sydöstrans granskning visar att hans konsultföretag inte har haft någon verksamhet alls de senaste två åren.

– Skulle jag inte begära den här ersättningen så skulle jag peka finger åt andra som gör det. Det är inte en politikers uppdrag att börja sätta egna regelverk, sade Alexander Wendt till tidningen tidigare i veckan.

Efter att ha fått hård kritik från flera håll ändrade han inställning.

– Det viktiga är att jag har handlat i god tro. Jag känner mig förd bakom ljuset, men självklart ska jag betala tillbaka varenda krona om det visar sig att det har blivit fel.

Landstingets personaldirektör Östen Sjösten har granskat ärendet. Hans bedömning är att Alexander Wendt har fått ersättning för förlorad arbetsinkomst utan att ha rätt till det, skriver Sydöstran.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev