torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjunet satsar på större hjälp med administrativa tjänster

Publicerad: 25 april 2006, 13:32

Trafiken på informationsnätet Sjunet har ökat stort de senaste tre åren och förvaltaren Carelink satsar på att erbjuda fler administrativa tjänster.


För fyra år sedan var 22 organisationer anslutna till kommunikationsnätet Sjunet, som är ett slags säkrare bredband för informationsöverföring mellan landsting, kommuner och andra intressenter inom vård och omsorg. I dag har Sjunet över 90 användare, och trafiken har ökat och förändrats. Det är en av anledningarna till att Sjunets förvaltare Carelink beställt en utvärdering av nätet från IT-bolaget IBM.

- Vi hade fått synpunkter från användarna att Sjunet har blivit för tungt att administrera. Varje landsting kör väldigt mycket mer olika typer av trafik. Från att ha varit ett verktyg för filöverföring har det nu börjat ställas mer krav på direktöverföringar och onlinetrafik, säger Lars Johansson, förvaltningsansvarig på Carelink.

IBM: s rapport, som publiceras i dag, den 26 april, visar i stort sett på samma saker som de signaler Carelink fått från användarna. Nu satsar Carelink på att göra Sjunet mindre komplicerat och på så sätt få fler små organisationer att ansluta sig. I dag är Sjunet ett transportnät där användarna, när de väl anslutit sig, sköter sig själva. Varje användare hanterar säkerheten i nätet och har en egen brandvägg mot Sjunet. Men användare med mindre resurser kan behöva hjälp med det administrativa arbetet, konstaterar Lars Johansson.

- Jag tycker att Sjunet har fått ett gott betyg och det känns som om vi är rätt ute. Men om vi breddar till mindre kommuner och privata vårdgivare har de inte riktigt de resurser som krävs för att övervaka brandväggar och konfigurera säkerhetsnivåer. Så vi kommer att tillhandahålla lite fler administrativa tjänster att köpa, och då kan vi hantera små användare på ett helt annat sätt.

I rapporten kommer IBM med flera rekommendationer om hur Sjunet bör förändras. Bland annat har flera användare framfört önskemål om att kunna ge olika trafik olika prioritet och garantier. IBM föreslår också ett och samma ställe dit användare kan vända sig vid problem.

Består av många olika nätverk  Några användare hade frågat varför vård och omsorg måste ha ett eget nät, i stället för att använda sig av internet. IBM konstaterar att internet består av många olika nätverk som ingen tar något helhetsansvar för och att säkerheten inte räcker till för att skicka känslig information.

Den andra anledningen till att Carelink beställt utvärderingen är att avtalet med den nuvarande operatören TDC Song går ut under våren. Inför nästa upphandling, som kommer igång under våren, vill Carelink veta hur nöjda kunderna är med dagens system och vad som kan förbättras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev