lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ska ge trygghet vid livets slut

Publicerad: 18 oktober 2012, 08:44

IT-systemet testas just nu i klinisk miljö på en palliativ enhet i Lund.

Foto: Roger Lundholm

Många patienter inom palliativa vården vill vårdas hemma. Ett nytt it-system kan göra det möjligt för fler patienter att få sin vilja igenom.


Ett nytt IT-system ska testas i klinisk miljö på en palliativ enhet för cancersjuka i Lund. Systemet ska stödja det som kallas avancerad sjukvård i hemmet, som i dag kräver sjukvårdsutrustning och en personal som sköter den.

Enligt Boris Magnusson, projektledare och professor i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola, är målet att sätta upp en infrastruktur för hela vårdsituationen.

– Många patienter som vårdas i livets slutskede vill kunna stanna hemma. Det viktiga då blir att patienten känner sig trygg. Två saker som gör att de kan känna sig tryggare är för det första att de har direktkontakt med vårdpersonal som de känner igen, och för det andra att den medicinska utrustning som finns i hemmet fungerar som det ska, säger Boris Magnusson, projektledare och professor i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola.

Med hjälp av systemet ska personalen kunna ha kontroll över utrustningen på distans, och samtidigt hålla kontakt med patienten. Till exempel kan man övervaka smärtlindring, förhöra patienten hur denne har sovit under natten och ta vissa typer av prover.

– Många av patienterna är hemma när de mår bättre, och när de blir sämre flyttar de in på vårdenheten för mer avancerad vård. Så många patienter rör sig fram och tillbaka. Om systemet hade funnits i drift i dag hade de kanske sluppit att åka in, säger Boris Magnusson.

Just nu testas systemet på en nyöppnad palliativ mottagning för cancerpatienter i Lund. Där har man byggt ett kontrollrum där personalen lär sig hur man arbetar med systemet.

Nästa steg är att föra ut tekniken till patienter som vårdas i hemmet.
Projektet genomförs med pengar från Vinnova, och är ett samarbete mellan Avancerade sjukvården i hemmet, ASIH, och avdelningen för medicinsk teknik på Universitetssjukhuset i Skåne, datavetare på Lunds Tekniska Högskola och ett flertal företag.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev