Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skadad sjuksköterska flyttad från iva

Publicerad: 24 oktober 2019, 12:21

Personal från Aleris är på plats vid Sunderby sjukhus. Polisen ska undersöka vagnen där olyckan med magnetkameran skedde.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenSunderby sjukhus

– Det är Aleris som äger utrustningen och ansvarar för personalen, förklarar Emma Bergström Wuolo, pressansvarig i Region Norrbotten, för Dagens Medicin.

Det var vid 17-tiden på onsdagen som olyckan inträffade. Sjuksköterskan, som igår togs till intensivvårdsavdelning med allvarliga skador, är kvar på sjukhuset men kunde under dagen flyttas till en vanlig vårdavdelning.

– Jag har träffat honom nu under förmiddagen. Han är chockad men vid gott mod, säger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris, och beskriver sjuksköterskan som erfaren.

Hon kan dock inte säga hur länge han måste stanna kvar för vård.

Per Berglund, chef division länssjukvård i region Norrbotten, säger i ett pressmeddelande: ”Vi har en ganska bra bild av vad som har hänt och polisen är inkopplade i och med att det här är en arbetsplatsolycka. Det är en tragisk händelse och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet.”

Den mobila MR-vagnen kommer att vara avstängd minst i några dagar. Patienter som var inbokade för att göra magnetkameraundersökningar i vagnen bokas i dag om.

– Vi har andra MR-kameror, inne på sjukhuset och i länet. Till exempel finns det två i Piteå, det är sex mil härifrån, säger Emma Bergström Wuolo.

Aleris verksamhetschef Ulrika Ask säger på en presskonferens att man vidtar alla åtgärder för att detta inte ska hända igen. Hon vill dock inte berätta några detaljer kring exakt hur olyckan har gått till, annat än att sjuksköterskan har blivit skadad i magnetkameran. Magnetfältet runt kameran är kraftigt, men det är dock inte möjligt att slungas mot apparaten, säger hon.

Polisen har inlett en arbetsplatsundersökning, men har varit tvungen att avbryta arbetet på grund av det starka magnetfält som ännu omger kameran.

SARA HEYMAN, DAGENS MEDICIN OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev