Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skadat barn förde in livsfarlig bakterie

Publicerad: 12 september 2013, 09:30

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått sitt första fall av en allvarlig multiresistent bakterie.


Bakterien följde med en trafikskadad pojke från södra Europa som kom för specialistvård till Akademiska sjukhuset. Den ESBL-producerande bakterien är resistent mot nästan alla antibiotikasorter.

Barnet låg oisolerat i fyra dagar innan provsvaren kom och bakterien upptäcktes.

– Det är olyckligt, milt uttryckt, att patienten inte isolerades direkt, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset, till Upsala Nya Tidning.

Rutinerna ska dock ha följts i och med att patienten lades i enkelrum och prover togs omedelbart. Sjukhuset ser nu över sina rutiner för inläggning av patienter från andra länder, enligt Christophe Pedroletti, verksamhetschef vid Akademiska barnsjukhuset.

Han anser att risken för att bakterien ska ha spridits på sjukhuset är liten.  Vid prover på andra patienter har bakterien inte hittats.

Sedan bakterien upptäckts flyttades patienten till infektionsavdelningen där man tvingades stänga ned tre av åtta platser.  Han ligger nu på isolerad på barnsjukhuset där man dragit ned på antalet vårdplatser vissa dagar, enligt UNT.

Björn Olsen menar att fallet visar att Akademiska sjukhuset inte har resurser nog för att möta problemet med resistenta bakterier.

– Det är inte rimligt att behöva stänga ner vårdplatser för att vårda någon, då är något inom verksamheten feldimensionerat.

Sedan i våras byggs sjukhuset om, bland annat för att skapa fler enkelrum som en del i bekämpningen av multiresistenta bakterier.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev