Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skadeståndskrav för röjda patientuppgifter

Publicerad: 8 juli 2015, 11:19

En tidigare patient stämmer landstinget i Västerbotten för att de röjt konfidentiella patientuppgifter.


Som Dagens Medicin tidigare berättat har 9 av 21 landsting haft bristfälliga rutiner när det gäller vilken information som skickas till en patients bank när hen betalar med kort. På bankens kontoutdrag har information från exempelvis vilken vårdavdelning en patient besökt varit synligt.

Datainspektionen konstaterade 2013 att det är ett brott mot personuppgiftlagen att lämna ut irrelevanta uppgifter till betaltjänstleverantören. Därefter ändrade de flesta av de granskade landstingen sina rutiner. Men fortfarande i februari 2015 visade det sig att två av dem fortfarande bröt mot lagen.

– Ett år efter att de två sista landstingen, Gotland och Kronoberg, först sagt att de skulle korrigera sina rutiner använde de fortfarande olagliga metoder enligt avslöjanden i lokal media, berättar Alexandra Gillström, vid Centrum för rättvisa, som genomfört granskningen.

Ett av de landsting som tidigare ändrat sina rutiner; Västerbottens läns landsting valde i mars att inte ersätta en patient för att det i hans kontoutdrag synts att han varit i kontakt med psykiatrin. Nu stämmer mannen landstinget inför Umeå tingsrätt.

– Min klient stämmer landstinget i Västerbotten på 10 000 kronor. Det har handlat om att de läckt uppgifter om honom under fyra år, vid 27 tillfällen, säger Alexandra Gillström till Dagens Medicin.

– Skadeståndsanspråket baseras på vilken skada man kan ha tänkas lidit och vi har ju gjort den bedömningen att den skadan är helt obetydlig som det heter i juridisk mening, säger tillförordnade landstingsdirektören Jonas Claesson till SVT Rapport och tillägger att det förstås är tråkigt att den här personen upplever sig ha lidit skada.

Ytterligare en handfull personer från olika landsting har nu vänt sig till organisationen Centrum för rättvisa för att få stöd i liknande fall.

– Det handlar inte om pengarna utan principfrågan, myndigheter ska inte få bryta mot lagen, och om de gjort det ska naturligtvis den enskilde ha rätt till upprättelse och skadestånd, säger Alexandra Gillström till Dagens Medicin.

Relaterat material

Gotland röjer patientuppgifter

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev