Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skakningar vid parkinson bedöms på distans via mobilen

Publicerad: 10 februari 2014, 12:02

Spiral till vänster ritad av en patient med medelsvåra symtom, spiral till höger av en patient med svåra symtom.

Foto: Högskolan Dalarna

Genom att knacka på displayen på den smarta mobilen och rita spiraler kan patienter med Parkinsons sjukdom få graden av sina skakningar bedömt på distans.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Det datorstödda bedömningssystemet har utvecklats och utvärderats av Mevludin Memedi, doktorand i datateknik vid Högskolan i Dalarna. Förutom att rita figurer kan patienterna även beskriva sina symtom i ett frågeformulär i sin mobiltelefon.

En utvärdering av webbsystemets användbarhet visar att det är jämförbart med kliniska observationer av patienterna, enligt ett pressmeddelande från Högskolan Dalarna.

Systemet har testats i två kliniska studier under tre års tid på 95 svenska och italienska patienter uppdelade i tre grupper beroende på svårighetsgraden av deras symtom. Ett tiotal friska personer har varit referensgrupp.

Skillnader mellan de tre grupperna kunde urskiljas av systemet liksom mellan patienter och friska.  Det har också visat sig tillförlitligt över tid, enligt Mevludin Memedi.

Deltagarna testades hemifrån var tredje månad under det första året och två gånger per år de följande två åren. Testperioderna var fyra timmar per dag under en veckas tid.

I år och nästa år kommer systemets användbarhet i kliniskt bruk att testas vid Karolinska institutet i Solna och vid Uppsala universitet.

Planer finns också på att göra en mobilapp som patienter som vill ha egen kontroll på sin sjukdom ska kunna ladda ned. Informationen ska också kunna delas med vårdgivaren.

– Det är svårt att kliniskt avgöra progressionen av Parkinsons sjukdom, med teknologin får man objektiva mätningar. Testerna får visa om systemet kommer att vara ett användbart instrument, säger Mevludin Memedi till Dagens Medicin.

Ett annat system under utveckling för att med en mobilapp registrera sin motorik vid parkinson är Myownproms. Det utvecklas av Sara Riggare, som själv har sjukdomen och är doktorand vid Karolinska institutet. Genom att knacka på mobilskärmen i 30 sekunder kan hon mäta skillnader från en timme till en annan och anpassa sin medicinering utifrån det. Läs mer på IT i vården.

Mevludin Memedi disputerar på avhandlingen om sitt monitoreringssystem fredag 14 februari.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev