Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skal av heparin skyddar cellöar vid transplantation

Publicerad: 31 mars 2005, 07:04

En fluffig ytterrock av heparin skyddar insulinproducerande celler. Forskare i Uppsala hoppas att denna upptäckt ska leda till ett genombrott för transplantation av cellöar.


Transplantation av cellöar har under flera år framstått som en lovande metod för typ 1-diabetiker att få en egen insulinproduktion. Öarna injiceras i portavenen, fastnar i levern och börjar i bästa fall bilda insulin när diabetikern behöver det.

Hittills har det varit svårt att få cellerna att klara transplantationen, vilket innebär att två eller tre donerade bukspottkörtlar ofta behövs för att hjälpa en enda diabetiker.

- Bara en eller två av tio öar överlever de första timmarna. Blodet reagerar på dem som om de vore något främmande, säger Olle Korsgren, professor i transplantationsimmunologi vid Uppsala universitet.

Han leder en forskargrupp som nyligen fått nästan 100 miljoner kronor till sin forskning från amerikanska NIH, National Institutes of Health. Tidigare har gruppen visat att vita blodkroppar attackerar cellöarna och att de sätter igång blodets koagulationsprocess.

- Öarna fastnar i ett stort koagel, och de flesta av dem förlorar sin funktion, säger Bo Nilsson, docent och medlem i forskargruppen.

Medicinteknisk metod utnyttjas  Ett sätt att komma runt problemet är att behandla patienten med blodproppshämmande läkemedel. Den strategin testas i Uppsala, men innebär att patienterna blir blödningsbenägna, vilket inte är så lyckat när en spruta ska stickas i levern.

Men det finns en annan lösning. Den enda vävnad som blodet inte reagerar på är blodkärlens insida, som är beklädd med en antikoagulerande substans som liknar heparin.

Att klä ytor med heparin är en välkänd metod inom medicintekniken, där till exempel slangar till hjärt-lungmaskiner och stentar för kranskärl prepareras med heparin.   I samarbete med Uppsalaföretaget Corline kom forskargruppen på idén att även levande celler borde kunna skyddas på samma sätt.  Att få enskilda små heparinmolekyler att sitta fast på öarna är svårt. Corline har tagit fram en metod att koppla ihop ett 70-tal heparinmolekyler. Dessa konjugat fäster bra och täcker öarna ordentligt, utan att de förlorar sin förmåga att känna av blodsockerhalten och producera insulin, enligt Rolf Larsson, adjungerad professor vid Uppsala universitet och ansvarig för Corlines forskning.

Positiva resultat i provrör  När nakna cellöar blandas med blod börjar det levra sig inom en timme, men de heparinklädda öarna har i provrörsförsök inte påverkat blodet nämnvärt.

Uppsalaforskarna tror att upptäckten kan innebära ett stort kliv framåt för transplantationsmetoden.

- Målet är att cellöar från en donator ska räcka till en diabetiker eller ännu hellre till flera. Vår förhoppning är att heparinkonjugat är lösningen på problemet att få cellerna att överleva, säger Bo Nilsson.

Nästa steg blir att testa metoden på grisar. Forskarna hoppas att patientförsök sedan inte är långt borta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev