Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skandalläkare blir av med legitimationen

Publicerad: 12 oktober 2015, 12:26

Den läkare som drev en mottagning i Göteborg där det uppstod tumult vid en oanmäld inspektion blir nu av med sin läkarlegitimation.


Inspektionen gjordes förra hösten och Ivo-inspektörerna tillkallade polis efter att ha fått utstå både knuffar, slag och okvädningsord av läkaren som drev kliniken. Men det är inte enbart våldsamheterna som ligger bakom att legitimationen nu dras in.

Vid inspektionen fann inspektörerna att de förhållanden som iakttogs var oacceptabla för en verksamhet som bedriver vård och att de brister som fanns utgjorde en påtaglig risk för patienters liv, hälsa och personliga säkerhet i övrigt. De fann allvarliga brister i hygienen på mottagningen, relevanta instrument och relevant utrusning saknades i mottagningsrummet och journalhandlingar förvarades fullt synliga. Samtidigt satt några män där och rökte och drack öl och där fanns också en schäferhund.

Efteråt har läkaren ”systematiskt undanhållit sig tillsyn”, konstaterar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, i sitt beslut. Detta tillsammans med förhållanden på mottagningen utgör grunden för att läkarens legitimation dras in.

Läkaren själv motsätter sig åtgärden.

Relaterat material

Våldsam inspektion av klinik

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev