Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skandalläkare från Norge jobbar på Hudiksvalls sjukhus

Publicerad: 24 maj 2010, 14:34

En läkare som har begått minst 29 allvarliga fel och fråntagits rätten att operera i Norge har fått fast anställning på ett svenskt sjukhus.


Det är den norska statsradion NRK som avslöjar att läkaren jobbar på Hudiksvalls sjukhus. Där har hon en fast anställning sedan ett par år tillbaka, uppger nyhetsbyrån TT.

– Här hos oss i Sverige har hon gjort ett gott jobb. Vi har inte de här klagomålen på henne här, säger Kjell Norman, chef för division operation inom Landstinget Gävleborg, till NRK.

Han uppger också att landstinget inte kände till läkarens bakgrund när hon anställdes, men att NRK:s avslöjande om hennes bakgrund inte är skäl för uppsägning.

Läkaren har begått allvarliga fel vid minst 29 tillfällen i Norge. Totalt har skadestånd på nästan 11 miljoner norska kronor, motsvarande nästan 12,5 miljoner svenska kronor, betalats ut i skadestånd till de inblandade patienterna.

NRK avslöjar också att svenska myndigheter har informerats om läkarens bakgrund.

– I det här fallet har det faktiskt gått en varning från Norge till de andra nordiska länderna. De har fått brev om den här läkaren. Trots det har hon fått jobb i ett annat nordiskt land, säger Roger Ingebrigtsen, statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet, till radion.

Relaterat material

Skandalläkaren varnad av HSAN efter axeloperation

Läkarfacket stöttar inte skandalläkaren från Norge

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev