Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skandalläkaren i Hudiksvall omplaceras under utredning

Publicerad: 25 maj 2010, 10:07

Den skandalomsusade läkaren på Hudiksvalls sjukhus tas ur tjänst och får inte längre ha kontakt med patienter. Samtidigt vill arbetsgivaren att hon ska granskas av Socialstyrelsen. (Ny version 13.56)


Landstinget Gävleborg har inga anmärkningar på hur läkaren har skött sitt jobb sedan hon fick fast tjänst för ett par år sedan. Trots det begär landstinget nu att Socialstyrelsen ska granska ärendet.

Bakgrunden är avslöjandet om att läkaren har fråntagits sin specialistkompetens och inte längre får utföra operationer i Norge.

– Situationen är ohållbar. Våra patienter saknar det förtroende vi har för det arbete hon har gjort hos oss, säger Kjell Norman, chef för division kirurgi i Landstinget Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Under tiden som tillsynen pågår tas läkaren ur tjänst och får inte ha någon kontakt med patienter.

Landstinget Gävleborg fick inte vetskap om att läkaren är fälld för felbehandlingar i Norge förrän nyligen. Nu sällar sig landstingsledningen till dem som vill se ett gränsöverskridande och öppet register om disciplinärenden i vården.

– Det är inte rimligt att en enskild vårdgivare själv ska kunna kontrollera en läkares samlade bakgrund. Det måste till en samordning nationellt och internationellt för att lösa detta, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark i pressmeddelandet.

Relaterat material

Lagen kan skrivas om efter rekrytering av skandalläkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev